Tragický pád smrku v Krkonoších: Viníkovi šest let basy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tragický pád smrku v Krkonoších: Viníkovi šest let basy!

V Krkonoších spadl strom na auto, zemřeli tři lidé.
V Krkonoších spadl strom na auto, zemřeli tři lidé.  (ZZS Královéhradeckého kraje)

Policie zahájila vyšetřování nedělní tragické smrti tří lidí v Krkonoších. Ti zahynuli poté, co na jejich auto spadl na silnici nedaleko Horní Malé Úpy třicet metrů vysoký strom. Ten včera z místa tragédie odvezli.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin usmrcení z nedbalosti, za který případnému pachateli hrozí trest odnětí svobody na rok až šest let,“ řekla policejní mluvčí Iva Kormošová. Z prvotního šetření vyplynulo, že smrk se pravděpodobně zlomil a poté spadl přes silnici vlivem poryvu větru. Ten totiž na Sněžce dosahoval síly orkánu.

V Krkonoších spadl strom na auto, zemřeli tři lidé.

Přežil jen šofér

Nehodu nepřežila Alena L. (†88), která v nedaleké Dolní Malé Úpě žila sedmdesát let, další žena (†76) a teprve šestnáctiletý chlapec. Štěstí měl pouze řidič (77), jehož přepravil vrtulník do traumacentra. „Je při vědomí, mimo ohrožení života. S mnohačetnými poraněními čeká na operace,“ potvrdil Aha! lékařský náměstek Fakultní nemocnice Hradec Králové Zdeněk Tušl.

KRNAP: Vykácíme 15 stromů!

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) tvrdí, že se jednalo o nešťastnou náhodu, které se nedalo předejít. „Předevčírem bychom strom vizuálně vyhodnotili jako bezproblémový. Za pádem zhruba 30 metrů vysokého smrku byl nejspíš silný poryv větru, který strom zlomil ve výšce asi tří až čtyř metrů nad zemí. Stromy podél cest pravidelně sledujeme. Riziko pádu stromu pod náporem větru ale nikdy eliminovat nemůžeme,“ řekl včera mluvčí KRNAP Radek Drahný s tím, že se u silnice preventivně pokácí 15 stromů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.