Smrtící meningokok mutuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smrtící meningokok mutuje

Takto rychlý může být průběh onemocnění
Takto rychlý může být průběh onemocnění

PRAHA – Smrtící bakterie meningokoka nám vyhlásila válku! Stává se ještě zákeřnější. Její typ B i C dokáže v rekordně krátké době zabít člověka.

Smrtící bakterie meningokoka nám vyhlásila válku! Stává se ještě zákeřnější. Její typ B i C dokáže v rekordně krátké době zabít člověka. Navíc se začalo »Béčko«, nebezpečné zejména pro miminka a malé děti, měnit na »Céčko«, které ohrožuje puberťáky.

Mění se jako chameleon a ve svých rukou má více zbraní než my obrany,“ tak zákeřnou bakterii popsala vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Pavla Křížová. Chvíle, kdy by mohl být vyhlášen »konec meningokoků v Čechách«, se podle ní ještě dlouho nedočkáme.
Situace je u nás stále dramatická. A to i přesto, že zatím máme nemocných méně než jiné evropské země. Výhled do budoucna tak zřejmě bude více než černý!
Sice existuje způsob, jak nemocnému pomoci, musí být ale velmi rychlý. „Spočívá v rychlosti a ve správné reakci rodičů na příznaky nemoci,“ doplňuje Křížovou lékař Jan Pajerek.

Při onemocnění často naskáčou na těle tmavé skvrny, jakoby podlitiny. „Pracovníci záchranky jsou již poučeni a k takovým pacientům jedou urgentně, podobně jako k infarktu,“ tvrdí Pajerek.
„Člověka totiž nezabíjí samotná bakterie, ale její toxiny, které do těla uvolní,“ vysvětlila Křížová. Proto jde často o minuty, které mohou nemocného zachránit. „Stává se, i když naštěstí zřídka, že si jde dítě večer lehnout úplně zdravé nebo s příznaky podobnými viróze a ráno už je v těžkém a někdy již neléčitelném stavu,“ dodal lékař.

„Často se říká, že se na meningokoka neumírá, ale bohužel ono se umírá!“ uvedl Pajerek, který měl v péči pacienta, který byl meningokokem skupiny C nakažen. Po dlouhé léčbě pacient přežil, přišel však o část dolní končetiny a prsty ruky.

Jedinou možnou ochranou proti meningokoku skupiny C je očkování. Některé pojišťovny na jeho úhradu přispívají.

Tak meningokok útočí

  1. Počátek onemocnění se podobá obyčejnému nachlazení.
  2. Během dvou až čtyř hodin se přidá vysoká teplota, zvracení, zimnice, bolest hlavy, bolest v krku a celého těla.
  3. Po dalších třech hodinách se objevuje zmatenost, ztuhlost krční páteře a pro meningokoka typická vyrážka. Nejprve červené flíčky, které se zvětšují a černají.
  4. Pokud se nedostane nemocnému rychlá pomoc, během dalších pěti až deseti hodin může zemřít.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.