Obrovské drama v paneláku v Kyjově: Chlapec (4) vypadl z okna ze 4. patra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Obrovské drama v paneláku v Kyjově: Chlapec (4) vypadl z okna ze 4. patra!

Panelák v Kyjově, ve kterém se neštěstí snad se šťastným koncem odehrálo.
Panelák v Kyjově, ve kterém se neštěstí snad se šťastným koncem odehrálo. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Mimořádná událost, snad ale s dobrým koncem, otřásla Kyjovem na Hodonínsku. Klučina (4) na sídlišti vypadl z okna ve čtvrtém patře paneláku. Utrpěl vážná zranění.

„Naši zdravotníci jej na místě zaléčili, zafixovali a bylo nutné jej i zaintubovat a napojit na řízené dýchání. K další péči pak chlapce přepravil vrtulník do Dětské nemocnice v Brně,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Neštěstí se odehrálo v sobotu v podvečer na sídlišti Za stadionem. „Byl tady pořádný šrumec. Policie, měšťáci, záchranka. Jsme z toho tady všichni špatní. Snad to ale s klukem dopadne dobře,“ svěřila se Aha! jedna ze sousedek. „Chlapec je ve stabilizovaném stavu, mimo ohrožení života,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. „Nebyl prokázán úmysl. Věc nadále prošetřujeme,“ dodal policista Pavel Šváb.

Záchranářka: Stačí pár vteřin

Podobné případy mívají často tragičtější následky. Před čtyřmi lety ve Veselí nad Moravou zemřelo po pádu z okna tříleté dítě. „Malé děti jsou velmi rychlé, vynalézavé a zvědavé. Rodič musí být neustále ve střehu. Jinak stačí několik vteřin nepozornosti a může se stát neštěstí,“ upozornila Michaela Bothová.

Psycholog: Riziko nevysvětlíte

Malým dětem nejde rozumně vysvětlit, jak je za oknem nebezpečno. „Používejme zdravý rozum. Maličkému riziko nevysvětlíte. Musí nastoupit rozumná oparnost. Okno zabezpečit, nesmí být otevřeno jinak než na větračku, pokud nejsme v místnosti, neotvírat je vůbec,“ řekl psycholog Jiří Brančík. „Dítko průběžně upozorňujeme na možná rizika asi od dvou let. Při hře na prolézačce je třeba přidržujeme a tím mu naznačíme, že ve výškách není bezpečno a že je třeba dávat pozor,“ dodal psycholog.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.