Sjednáváme běžný účet online: jak na to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sjednáváme běžný účet online: jak na to?

 (stockphotosecrets.com)

Běžný účet je v současné době standardem. Většina operací probíhá bezhotovostně a bez účtu se člověk prakticky neobejde. Pro jeho zřízení nemusíte opustit teplo svého domova a vše zařídíte klidně z gauče v obýváku.

Co je to běžný účet?

Jak bylo zmíněno výše, tak běžný účet je finanční produkt určený pro platební bezhotovostní styk. Ke svým penězům máte kdykoliv přístup a můžete s nimi libovolně nakládat. Většina bank nabízí běžný účet zdarma a bez poplatků. K běžnému účtu lze zřídit jako doplněk spořicí účet, kam budete odkládat finanční rezervu na budoucí měsíce.

K běžnému účtu se vydává debetní karta, kde disponujete pouze se svými vlastními finančními prostředky a nelze s ní jít do mínusu, nemáte-li kontokorent. Spousta lidí zaměňuje debetní kartu za kreditní. Kreditka je však druh úvěru, peníze si půjčujete od banky a do určitého data je musíte splatit.

Online zřízení krok za krokem

Pojďme se podívat krok po kroku na založení účtu online. Není to nic složitého a zvládnete to během chvíle sami.

1.Přístup k internetu

Než se pustíte do zařizování, tak si ověřte, že jste připojeni k internetu a připojení je stabilní. Zařizovat účet z veřejné Wi-Fi není nejlepší nápad.

2. Vyplnění žádosti

Nejdříve vyplníte žádost, kterou najdete na stránkách své vybrané banky. Nebo můžete banku kontaktovat telefonicky a operátor s vámi vše podstatné vyřídí. Uvedete svoje jméno, příjmení, trvalý a přechodný pobyt, e-mailovou adresu a státní občanství.

3.Doklady totožnosti

Připravte si dva doklady totožnosti s fotografií. Nejlépe občanský průkaz a pas nebo řidičský průkaz. Dále budete potřebovat telefon s českým číslem, kam vám banka zašle ověřovací kód sloužící jako digitální podpis.

4. Účet u jiné banky nebo ověření

Pokud si chcete založit bankovní účet čistě přes internet, tak je třeba další ověření. Standardně se využívá vlastní účet vedený u jiné banky, na který pošlete libovolnou částku, která slouží k ověření, že jste to skutečně vy.

Jak vybrat nejlepší účet?

1. Poplatky

V současné době nemá smysl platit za vedení účtu- Účty mKonto nebo Air Bank účet jsou zcela zdarma bez skrytých poplatků.

Dříve než podepíšete smlouvu, tak si projděte celý ceník, zaměřte se na položky, které reálně využíváte.

2. Bankomaty

Pokud není výběr hotovosti z cizího bankomatu zpoplatněn, tak se nemusíte zajímat o počet bankomatů dané banky. Jestliže za výběr platíte, tak je dobré mít v okolí bankomat vlastní banky.

3. Pobočky

Zde je na vašich preferencích, zda máte radši osobní nebo online jednání. Některé banky mají málo poboček, ale vše u nich zařídíte přes internet.

4. Další služby

Druhá karta k účtu, platby do zahraničí, kontokorent, spořicí účet. To jsou všechno doplňkové služby, které můžete zvážit při zakládání účtu a svůj výběr podle nich upravit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.