Kosterní nálezy ve Veselí nad Moravou: Pozůstatky utopeného kněze? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kosterní nálezy ve Veselí nad Moravou: Pozůstatky utopeného kněze?

Kosterní pozůstatky obyvatel Veselí nad Moravou našli dělníci přo stavbě okružních křižovatek v centru města.
Kosterní pozůstatky obyvatel Veselí nad Moravou našli dělníci přo stavbě okružních křižovatek v centru města. (Foto ŘSD, J. Žajdlík, F. Šíma)

Na lidské kosterní pozůstatky narazili silničáři během prací na stavbě okružních křižovatek v centru Veselí nad Moravou. Ležely v zemi nepříliš hluboko.

Nečekaný objev odborníci předběžně datují až do období Přemyslovců! Okolí kostela Panny Marie bylo totiž zhruba 600 let využíváno jako pohřebiště. „Jedná se o původní hřbitov, který se nacházel v blízkosti kostela, který byl postaven v první polovině 13. století. Do této doby předběžně datujeme i nálezy kosterních pozůstatků,“ řekla Aha! vedoucí archeologického výzkumu Michala Přibylová ze společnosti Archaia Brno. „Místo budeme ještě dále zkoumat a časové určení upřesníme,“ dodala.

Ze hřbitova sad

Není vyloučeno že mezi ostatky mohou být i kosti prvního pobělohorského faráře Veselí Pavla Václava Kastiliuse, který se v roce 1630 nešťastnou náhodou utopil v blízké řece Moravě. Hřbitov v místě frekventované křižovatky, po které nyní denně projíždí desítky tisíc automobilů, zanikl v roce 1834. „V tom roce byl hřbitov po cholerové epidemii zrušem a upraven na ovocný sad, který se stal majetkem veselské vrchnosti,“ uvedl historik Peter Futák.

Nejstarší stavba

Pozdně románský, pozdějí goticky přestavěný kostel Panny Marie z první poloviny 13. století je nejstarší stavbou ve Veselí nad Moravou. U něj kosti ležely.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.