PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Dočkáme se v dubnu sněhu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Dočkáme se v dubnu sněhu?

Meteorologové vyzývají řidiče k opatrnosti.
Meteorologové vyzývají řidiče k opatrnosti. (Foto Mária Rušinová)

Nedá se nic dělat, znovu sáhněte do skříní pro kabáty a teplé bundy! Zatímco ještě v pondělí jsme naměřili i přes 22 stupňů, nyní přišlo prudké ochlazení, které přinese i vydatnější sněžení. Bílá pokrývka se navíc díky saharskému písku může zbarvit i lehce dooranžova!

Počasí začíná ovlivňovat příliv studeného vzduchu od severu a severovýchodu, který k nám přináší výrazně podprůměrné denní teploty jen okolo 5 °C. „Naši pocitovou teplotu bude navíc ještě snižovat vítr. Řidiči a chodci by si především po ránu měli dávat pozor na náledí,“ varuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Oproti předchozím dnům se navíc sněhová nadílka nebude týkat je horských oblastí, ale i zbytku území. „Nad Evropu se totiž opět dostal písek a prach ze Sahary, srážky ho tak budou z ovzduší vymývat,“ vysvětluje, proč nemusí mít sníh čistě bílou barvu.

Jak bude?

Dnes: zataženo, déšť nebo přeháňky, den 4 až 9 °C.

Zítra: zataženo, sněžení, noc 0 až 4 °C, den 2 až 8 °C.

Sobota: oblačno, sněžení nebo sněhové přeháňky, noc –2 až +2 °C, den 0 až 4 °C.

Neděle: oblačno, místy sněhové přeháňky, noc –5 až –1 °C, den 0 až 4 °C.

Přečtěte si
Jan Kocián
1. 4. 2022 • 14:47

Oficiální předpověď ČHMÚ z 28. března: Týden od pondělí 28. března do neděle 3. dubna včetně bude s vysokou 80% pravděpodobností teplotně průměrný.

Vrcholem blbosti je tato předpověď: Že bude týden od 28. března do 3. dubna chladný a teplotně podprůměrný, je stejně málo pravděpodobné jako že bude teplotně nadprůměrný. V obou dvou případech je tam pravděpodobnost 1 ku 10.

Zní to jako aprílový žertík... ale jde o autentický produkt ČHMÚ vydávaný a aktualizovaný jednou týdně v pondělí s názvem Měsíční výhled počasí.

Jan Kocián
1. 4. 2022 • 00:59

ČHMÚ hovoří o jakémsi frontálním rozhraní... každopádně studený vzduch do Česka proudí z jižních směrů, takže se jedná o zvlněnou studenou frontu... což správně interpretoval SHMÚ:

Piatok: Nad našou oblasťou sa bude naďalej vlniť studený front.

Sobota: Zvlnený studený front bude pomaly postupovať z našej oblasti ďalej na východ.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.