Kreditní karta: Nejen v zahraničí poslouží jako dobrá pojistka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Kreditní karta: Nejen v zahraničí poslouží jako dobrá pojistka

 (BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod)

Spousta z nás si ji plete s klasickou debetní kartou. Spousta z nás ji má v peněžence a nepoužívá ji. A přitom například v zahraničí je kreditní karta nejen skvělou rezervou pro případ nouze, ale i jedním z nejvýhodnějších způsobů placení – pokud tedy zvolíte kreditní kartu s výhodným směnným kurzem. Co je tedy dobré o kreditce vědět, než ji začnete využívat, aby vám posloužila nejlépe? 

Věděli jste, že první kreditka byla vydána v roce 1950 ve Spojených státech? Dnes s kreditní kartou bez problémů zaplatíte hotel, oběd nebo nákup v obchodě téměř kdekoli na světě.

Kreditní versus debetní karty

„Zaplatím kreditkou!“ Kolikrát tohle volání zaznělo, ač majitel karty nad hlavou mával klasickou debetní kartou provázanou s jeho běžným bankovním účtem. Kreditka a debetní karta vypadají na první pohled zdánlivě totožně, princip jejich fungování je ale úplně jiný.

Při platbě debetní kartou platíte svými penězi – těmi, co máte na běžném účtu, který je s vaší debetní kartou provázaný. Nemáte-li nastavený kontokorent a placená částka přesahuje sumu na vašem účtu, s klasickou platební kartou nezaplatíte – narazíte na strop. V tomto případě tedy na dno svého účtu.

Kreditka = snadno dostupný úvěr

Kreditní karta funguje přesně opačně. Peníze, které „na ní jsou“, totiž nejsou vaše. Jsou finanční instituce. A vy je můžete v případě potřeby čerpat (do určitého limitu). Kreditní karta je tedy příjemnou a snadno dostupnou formou úvěru. Konkrétně jde o takzvaný revolvingový úvěr.

A jak je to se splácením? Splatíte-li půjčenou částku v bezúročném období, neplatíte žádné úroky, jen pravidelný poplatek za využívání karty. Ten navíc u mnoha bank platíte jen v období, kdy kartu používáte – a pokud právě nečerpáte, neplatíte za ni nic. Při nesplacení naopak počítejte s úroky, které jsou výrazně vyšší než u jiných typů úvěru. Kreditka je ideální volba pro krátkodobé úvěry a řešení nenadálých situací, kdy vám třeba dočasně pokryje nečekané výdaje. Pokud hledáte výhodný střednědobý nebo dlouhodobý úvěr, porozhlédněte se po jiné variantě.

Kreditka je také vhodná zejména pro bezhotovostní platby v obchodech nebo na internetu. Mnohdy vás dokonce banky či obchodníci za jejich využívání odmění. Naopak používat kreditku pro výběry z bankomatu je opravdu krajním řešením – bezúročné období tu totiž většina finančních institucí nenabízí. Podobně jako u převodu peněz z kreditky na jiný účet.

Kreditní karta vás může zachránit třeba při úrazu v zahraničí. Někdy totiž za ošetření musíte zaplatit hned na místě.

V zahraničí kreditní karta funguje (nejen) jako „kápézetka“

Lehčí úraz (ať už v létě u moře, nebo v zimě na horách) vás v zahraničí přijde na částky od 500 do 1200 euro. A nutno poznamenat, že v některých oblíbených dovolenkových destinacích vyžadují při ošetření platbu rovnou na místě. Právě pro tyhle případy je dobré mít v peněžence kreditní kartu – jako rezervu, kterou můžete v případě nouze použít. Samozřejmostí by pak mělo být kvalitní cestovní pojištění, ze kterého vám pak pojišťovna vaše výdaje zpětně proplatí.

A nemusí jít nutně jen o lékařské ošetření. Často právě kreditní kartu požadují provozovatelé autopůjčoven nebo hotelů – jako jedinou akceptovatelnou formu úhrady za své služby.

Někteří majitelé kreditek kartu v zahraničí používají i pro běžné platby – za ubytování v hotelu, za jídlo v restauraci za nákup suvenýrů v obchodě. Nicméně pozor si musíte dát na směnný kurz, respektive jeho výhodnost.

Jedním z nejlepších směnných kurzů pro zahraniční platby se může pochlubit kreditní karta od Hello bank! Na rozdíl od řady jiných kreditek si totiž Hello bank! ke směnnému kurzu stanoveného karetní asociací neúčtuje nic navíc. S Hello kreditkou si také můžete užívat bezúročné období v délce až 55 dnů – trvá do 25. dne následujícího měsíce. To znamená, že pokud do té doby vrátíte peníze na úvěrový účet, nepřeplatíte ani korunu. Zaplatíte s ní v obchodech stejně pohodlně jako s běžnou debetní kartou a za nákupy můžete navíc získat odměnu, a to až 150 Kč měsíčně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.