Deštné pralesy jsou v ohrožení! Zachrání je moderní technologie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Deštné pralesy jsou v ohrožení! Zachrání je moderní technologie?

 (Huawei )

Klimatická krize pomalu utahuje oprátku všem světovým ekosystémům. Každý den se na nás valí jedna tragická zpráva za druhou – stoupají hladiny oceánů, kolabují korálové útesy, počasí si dělá, co chce... Těžko zvládaný strach z nenávratné ztráty řady přírodních krás už si mezi psychology získal vlastní přezdívku a tzv. environmentální žal dnes sužuje až tři čtvrtiny mladých lidí do 25 let. Vzniká ale také řada projektů, které již nyní pomáhají chránit prostředí kolem nás a velká část z nich má překvapivého společného jmenovatele – moderní technologie.

S telefony proti pytlákům

Poskytují nám zábavu, usnadňují život, ale život dovedou i zachránit a ve světle klimatické krize dokonce pomoci ochránit přírodu pro další generace. Topher White, původním povoláním fyzik a softwarový inženýr, působí coby výkonný ředitel neziskové organizace Rainforest Connection (RFCx), která bojuje proti nezákonnému odlesňování a pytláctví například v Ekvádoru, Brazílii či na Filipínách. Monitorovat husté pralesy je však nadlidský úkol a proto RFCx spojili síly s technologickým gigantem Huawei. Ze spolupráce vznikl unikátní ekosystém chytrých strážců zvaných „Guardians“, který dnem i nocí stráží nedotknutelnost pralesní flóry i fauny a zároveň využívá starší technologie, jež by jinak skončily na smetišti. Systém recyklovaných mobilních telefonů napájených solární energií nepřetržitě monitoruje zvuk ve svém okolí a díky chytré analýze obrovského množství dat pomáhá chránit deštné pralesy.

Jak to celé funguje

Do boje o život pralesního ekosystému se ke společnostem Huawei a RFCx připojilo i filipínské Ministerstvo životního prostředí a přírodních zdrojů (DENR) a také mobilní operátor PLDT Smart Communications. Monitorovací systém je využíván hned v pěti oblastech napříč filipínskými ostrovy, dvě z nich se nachází právě na Palawanu v okolí nejsevernějšího cípu El Nido. Zvuky monitorované sítí strážců jsou nejprve umístěny na cloud a identifikovány a roztříděny umělou inteligencí. Poté jsou odeslány sborům ochránců přírody prostřednictvím mobilní aplikace RFCx a ti jsou tak v reálném čase upozorněni na zvuky motorových pil, nákladních aut a dalších indikátorů ničení lesa, díky čemuž mohou okamžitě jednat.

Menší plocha i úbytek druhů

Filipíny a jejich bezmála osm tisíc ostrovů nejsou příliš pověstné hustými lesy. Palawanský deštný prales je světlou výjimkou a většinu lesního porostu Filipín najdeme právě tady. Tento prales hraje nejen zásadní roli při udržování ekologické rovnováhy celého regionu, ale zároveň zajišťuje dostatek čisté pitné vody pro místní obyvatele a významně pomáhá předcházet sesuvům půdy. Je také domovem hned 31 ohrožených druhů, jejichž budoucnost je s velkým otazníkem. Na seznamu kriticky ohrožených zvířat je například filipínská lesní želva nebo asijská rohatá žába. Přitom každým rokem přichází prales vlivem nelegální těžby, požárů a rozšiřováním zemědělské a obytné půdy o zhruba 5 500 hektarů plochy – to je pro představu plocha 7 700 fotbalových hřišť. Pomoc moderních technologií tak přichází v pravou chvíli a všichni věří, že i díky ní zůstane tento křehký ekosystém zachován.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.