Dnes je Mezinárodní den toalet: 7 záchodových ZAJÍMAVOSTÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dnes je Mezinárodní den toalet: 7 záchodových ZAJÍMAVOSTÍ

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Toaleta je jedním z nejdůležitějších vynálezů lidstva. Chrání nás před nemocemi, přináší úlevu a zachovává naše domovy čisté a voňavé. Dnes slaví svůj světový den, který má připomenout, že odhadem 3,6 miliardy lidí v současnosti nemá k toaletě přístup.

1. Zlepšuje výkon společnosti

Podle odborných odhadů dokáže fungující toaleta výrazně změnit společnost. Každá koruna investovaná do sanitárního zařízení ušetří 5 korun na zdravotní péči a na zvýšení produktivity. Podle Organizace spojených národů toaleta doma, ve škole a v práci umožňuje ženám účastnit se společenského života i v době, kdy jsou těhotné nebo mají své dny.

2. Jsou staré tisíce let

Nejstarší latrýny s tekoucí vodou byly budovány před 3 až 5 tisíci lety. Kupříkladu ve starověkém Římě nebyly veřejné toalety soukromou záležitostí, ale sedělo se jeden vedle druhého na dlouhých lavicích, konverzovalo se a dokonce řešil i obchod. První moderní splachovací toaleta, jak ji známe dnes, je ale mnohem modernější vynález. Vymyslel ji až v roce 1775 Brit Alexander Cumming.

3. Nejčistší je první

Podle vědeckých studií je na veřejných záchodcích, kde máte možnost výběru kabinek, vždy nejčistší ta první. Právě z obavy o čistotu ji totiž lidé nejčastěji přechází.

4. Nejdražší stála miliony

Pravděpodobně nejdražší toaleta obíhá na Mezinárodní vesmírné stanici ISS, vývoj přišel na zhruba 23,4 milionů dolarů (515 milionů korun). Toaleta z čistého 18-karátového zlata, kterou předloni ukradli z britského muzea, byla oceněna jen na milion dolarů, tedy 22 milionů korun.

5. Největší záchodky zakázali

Největší veřejnou toaletou světa byl Porcelánový palác v čínském městě Čchong Čching. Obří veřejná toaleta dokázala obsloužit najednou až 1000 návštěvníků. Společně s tématickým parkem zaměřeným na sexualitu Love Land ho čínské úřady nechali zavřít. Byl příliš obscénní.

6. Splachujeme zbytečně

Každý Čech spotřebuje průměrně okolo 100 litrů vody denně. Na pití padnou přitom jen dva litry. Zbytek jde převážně na splachování a osobní hygienu. Na vině jsou i staré typy toalet, které na jedno spláchnutí spotřebují okolo 12 litrů vody, zatímco moderní úsporné jen dva až čtyři litry.

7. Evropské jsou nezdravé

Klasické sedací toalety evropského stylu jsou podle lékařů mnohem nezdravější, než jejich »turecká« obdoba, tedy záchody, na kterých musíte dřepět. Může za to nepřirozená poloha při sezení, která znesnadňuje proces vyprazdňování a prodlužuje dobu strávenou na toaletě. A tím způsobují třeba častější problémy s hemoroidy. Majitelům klasických záchodů proto doporučují přidat k míse stoličku, která simuluje polohu těla v dřepu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.