Klatovská knihovna má novinku První knihobox v ČR! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Klatovská knihovna má novinku První knihobox v ČR!

Automatický výdejní knihobox (vlevo) je prvním v ČR. Menší box (vpravo) slouží k vracení knih.
Automatický výdejní knihobox (vlevo) je prvním v ČR. Menší box (vpravo) slouží k vracení knih. (Foto Městská knihovna Klatovy)

První automatický knihobox v Česku mají v Klatovech. Čtenáři si tak mohou chodit půjčovat knížky i v době, kdy má knihovna zavřeno.

S nápadem přišlo vedení knihovny v době lockdownu, kdy knihovna kvůli epidemii koronaviru musela být uzavřena. „Studenti se chtěli učit a lidé, kteří byli zavřeni doma, si chtěli zase něco přečíst. Tak nás napadlo, že když existují návratové boxy, tak proč by nemohly být i výdejové,“ uvedla ředitelka Městské knihovny Klatovy Jarmila Poupová. Vznikl tak knihobox, což je vlastně upravený výdejový automat na potraviny.

BOXY - CO SE VEJDE:

PIN či QR kód A jak funguje?

Registrovaný čtenář si přes své konto elektronicky vybere a objedná knihy. „My je uložíme do boxu, kde zůstanou pět dní. Do té doby si je musí dotyčný vyzvednout,“ řekla Poupová. Už při objednávce si čtenář zvolí, jestli chce dostat QR kód do e-mailu či PIN kód SMS. Hned vedle výdejního kníhoboxu je pak menší box, do nějž se knihy vracejí.

Kde knihobox najdete?

Je umístěný na nádvoří jezuitské koleje v Balbínově ulici 59. K dispozici je sedm dní v týdnu. Knihy je možné vyzvednout kdykoliv v době, kdy je otevřen vstup na nádvoří a to je obvykle od 6.00 do 22.00 hodin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.