Taková normální rodinka: Holka, vlk a lev | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Taková normální rodinka: Holka, vlk a lev

Film Vlk a lev: Nečekané přátelství se natáčel se skutečným živým vlkem a lvem
Film Vlk a lev: Nečekané přátelství se natáčel se skutečným živým vlkem a lvem (Bontonfilm)

Přátelství vlka a lva, v přírodě zhola nemožné, ve filmu jde ale zjevně všechno. Francouzský režisér Gilles de Maistre (61) je známý tím, že natáčí se skutečnými zvířaty, ve svém posledním snímku Vlk a lev (2021) ale zašel ještě dál. Zvířata si připravoval velice pečlivě, nasměroval jejich životy, určil osudy...

Jde opět o výjimečný film: skutečná zvířata, divoká příroda, žádné digitální triky. Nekonečné hodiny záběrů, trpělivá mravenčí práce. „Dokonce se scénář přepisoval podle toho, jak zvířata rostla a dospívala a chovala se jinak, než jsme si původně mysleli,“ usmívá se Gilles.

Zvířata spolu vyrůstala

Jde o unikát, obě zvířata si totiž filmaři vychovali. Přímo v prostředí, kde pak natáčela. „Přátelství vlka a lva ve filmu je opravdové a vůbec není hrané, vyrůstali spolu a jsou na sebe zvyklí víc než na cokoliv jiného,“ dodává Andrew Simpson (54), skotský trenér vlků pro filmové účely. De Maistre povolal Simpsona ke svému filmu, protože je nejlepší na světě, pracoval např. na Hře o trůny, Statečném srdci nebo na kultovním snímku The Revenant (Zmrtvýchvstání), kde se to divokými zvířaty jen hemží.

Lidé v klecích

Předně musel Simpson v rezervaci v Calgary zkoumat, jestli mezi mláďaty obou druhů může opravdu vzniknout pouto, které by odpovídalo myšlence filmu. „Společně s Andrewem jsme dali dohromady čtyři vlčata a dvě lvíčata a pozorovali jsme, jak se k sobě chovají,“ vypráví de Maistre. Zjistili, která zvířata se k sobě mají nejvíce, a z té dvojice pak udělali »herce«. „Potřebovali jsme vědět, které páry spolu nejlépe vychází a cítí se před kamerou a štábem nejpohodlněji. Když máte zvíře, které se před kamerou cítí dobře, natáčení je poměrně snadné,“ dodává.

Natáčení probíhalo na ostrově Sacacomie, dvě hodiny severovýchodně od Québecu, idylické rezervaci daleko od civilizace. Filmaři si půjčili chatku, která byla postavena pro jiný film, poměrně velký prostor ohradili vysokým plotem, aby nikdo nemohl ven ani dovnitř. „Štáb natáčel v klecích, zatímco vlk a lev se mohli svobodně pohybovat. Když byla zvířata mladší, nejdůležitější bylo chránit je. Ale jak rostla, situace se obrátila a bylo třeba myslet hlavně na bezpečnost herců a štábu,“ vysvětlil Simpson. Zásadní byla úcta a maximální pozornost ke zvířatům.

Symbol a poslání

Filmování zabralo 15 měsíců, aby bylo patrné, jak zvířata rostou a fyzicky se mění. Je to autentické, unikátní. „Pracovali jsme se dvěma zvířaty s velmi odlišnou povahou a potřebovali jsme nějaký čas to, abychom jim porozuměli. Porozumění se rodilo postupně,“ říká de Maistre. Film má podle něj i jistou symboliku. Když k sobě mohou najít cestu úplně odlišné šelmy, psovitá a kočkovitá, mohli by pro sebe mít více pochopení i lidé odlišných názorů a původů.

Co s nimi dál?

Po skončení natáčení se muselo rozhodnout, co se zvířaty, která ztratila své instinkty dravců. Simpson rozhodl, že si je nechá ve své rezervaci. „Zůstanou se mnou v Kanadě po zbytek života. Chci jim poskytnout ten nejlepší život, jaký mohou mít,“ říká Simpson. Staral se o ně, i když filmování na tři měsíce přerušila pandemie.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.