Šéf Sněmovny Vondráček: Poslední kšeft s luxusními auty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Šéf Sněmovny Vondráček: Poslední kšeft s luxusními auty

Zatímco Filip si užíval luxusního BMW, na jeho nástupce už bude čekat o třídu horší vůz.
Zatímco Filip si užíval luxusního BMW, na jeho nástupce už bude čekat o třídu horší vůz. (Foto Aha! – J. Poláček, M. Přibyl, Profimedia.cz)

Třináct novotou vonících vozů střední třídy pro špičky dolní komory a jejich oficiální návštěvy poptává Kancelář Poslanecké sněmovny. Ta na nákup vyčlenila 9,5 milionu korun bez daně. Je to poslední velké utrácení šéfa sněmovny Radka Vondráčka!

V současnosti má Sněmovna v garažích šest limuzín BMW řady 7 a dvě SUV stejné značky. „Slouží k přepravě, osobní ochraně a plnění protokolárních záležitostí ústavních činitelů Poslanecké sněmovny Parlamentu. Tato stávající vozidla chce zadavatel obměnit za 13 kusů nových vozidel pro stejné potřeby,“ stojí v zadávací dokumentaci, kterou Kancelář Sněmovny vypsala koncem minulého měsíce.

Důvodem je úspora

Bavoráků se teď chce Sněmovna zbavit, prý i proto, že jsou »nerentabilní«. A z luxusních vozů mají sněmovní špičky přesedlat do vozů střední třídy. „Důvodem je jednoznačně úspora,“ řekl Aha! Roman Žamboch z tiskového odboru Sněmovny.

Zároveň tu je odkup

Součástí kontraktu za 9,5 milionu bez DPH, tedy jedenáct a půl i s daní, bude, že dodavatel nových zároveň odkoupí všech osm stávajících aut BMW z roku 2017. Jejich hodnotu znalec vyčíslil na 6,7 milionu. A podle Žambocha není podmínkou, že nové vozy budou zase bavoráky. Sněmovna totiž poptává menší a ekologičtější benzinový motor v maximálním objemu 1,5 litru, vůz má mít na délku do 4,7 metru.

Oktávka nemá šanci?

Tyto parametry by splňovala třeba Škoda Octavia, jenže ta spadá do nižší střední třídy. Favoritem by tak mohl být céčkový mercedes, který začíná na částce lehce přes milion. Termín pro podání nabídek je do příštího pondělí. Je tak více než jisté, že s novými vozy už budou jezdit poslanci, kteří vzejdou z říjnových voleb.

Kdo má nárok na služebák

Služební vůz bez řidiče náleží předsedům výborů, poslaneckých klubů a delegací, na vůz se šoférem pak mají nárok předseda a místopředsedové Sněmovny.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.