Dramatický útěk bývalého šéfa Nissanu: Pašovali mě ve futrálu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Dramatický útěk bývalého šéfa Nissanu: Pašovali mě ve futrálu!

Carlos Ghosn
Carlos Ghosn (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Bývalý šéf automobilky Nissan Carlos Ghosn (67) v novém dokumentu BBC promluvil o »eskamotérském« útěku z Japonska v roce 2019. Přes kontroly na letišti ho propašovali v bedně!

Ghosn strávil víc než rok v policejní vazbě a následně domácím vězení poté, co v roce 2018 prasklo, že berňáku nepřiznával část příjmů, celkem asi 70 milionů dolarů! „Musel jsem se naučit žít bez hodinek, počítače, telefonu, zpráv, pera...“ vzpomíná na přísné podmínky. Poté, co mu zakázali mluvit i s vlastní manželkou, se však rozhodl utéct. Vyhlídky ho k tomu přímo vybízely – na proces mohl čekat roky, od něj by na 99 procent odešel s 15letým flastrem... Když ho tedy pustili na vycházku, koupil si džíny a tenisky („...věci, jaké jsem na sobě v životě neměl!“), sedl na vlak do Ósaky, kde už na něj čekal soukromý tryskáč.

Dva kumpáni přestrojení za hudebníky ho měli na palubu dostat ve futrálu na kontrabas! „Říkal jsem si: Nesmíš to zpackat, nebo tě budou doživotně držet v Japonsku jako rukojmí,“ popisuje adrenalinové chvíle. „Těch třicet minut, kdy jsem v bedně čekal, než letadlo vzlétne, bylo nejdelších v mém životě,“ dodává. Nakonec šťastně doletěl do rodného Bejrútu a v Libanonu pobývá dodnes. Obviněním z finančních podvodů se stále brání a trvá na své nevině. „Neutekl jsem před spravedlností, bezprávím,“ tvrdí.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.