Konec »blafů« v českých špitálech: SVÍČKOVÁ I EXOTIKA JAKO STANDARD?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Konec »blafů« v českých špitálech: SVÍČKOVÁ I EXOTIKA JAKO STANDARD?!

Ochutnávka z VFN
Ochutnávka z VFN (Foto Aha! – M. Rušinová, Profimedia)

Podvyživeného seniora spraví poctivou svíčkovou, další pacienti se třeba mohou těšit na nějakou exotiku. Zásadně zlepšit kvalitu stravování v nemocnicích má nová příručka ministerstva zdravotnictví.

Novou metodiku pro zajištění správné stravy ve špitálech plánoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO) představit už loni v létě, jenže pak ouha, rezignoval. Teď slibuje, že by se v následujících měsících stravování v nemocnicích mělo zlepšit. Nový systém počítá s větší možností výběru. Do složení jídelníčku také mají více mluvit nutriční specialisté. Ti by pacientovi při příjmu mohli doporučit správnou dietu: základní s výběrem z české, středomořské či orientální kuchyně, nebo dietu pro lidi s rizikem podvýživy s typicky českými pokrmy.

Například ryby doporučuje sedm doktorů podepsaných pod metodikou podávat minimálně 2x týdně, přitom jedna by měla být mořská. Ohlas mezi pacienty pražské Všeobecné fakultní nemocnice, která na nový systém najela už před devíti měsíci, je prý příznivý. Že dražší suroviny i personální zajištění specialistů náklady na stravování zvýší, připouští dietolog František Novák ze IV. interní kliniky VFN. Budou ale prý nižší než léčba pacientů s komplikacemi kvůli podvýživě. Navíc, většina nemocnic připouští, že při sestavování jídelníčku se řídí doporučením z 50. let.

Statistiky z nemocničních kuchyní

  • 68 % nemocnic uvedlo, že se při přípravě dietního systému řídí tzv. Doberského Dietním systémem pro nemocnice z 50. let. Ten byl naposled aktualizován v roce 1983.
  • Jen 27 % pravidelně sleduje objem nezkonzumované stravy. Jinými slovy, většina zařízení neřeší, že pacientovi přinesou jídlo, které stejně nechce, a že se pak prostě vyhodí...
  • Vlastní stravovací provoz má 86 % nemocnic a většina z nich dává pacientům na výběr z pokrmů. Jen 23 % nemocnic neumožňuje výběr jídla.

PROČ V NEMOCNICÍCH NĚKDY STRÁDÁME?

Důvodem je dietní systém, který se liší podle potřeb každého pacienta a který se skládá ze základní diety a speciální diety.

Základní diety:

  • Dieta základní ve zdraví (označení 3 FIT) se podává pacientům bez dietního omezení a bez rizika podvýživy. Obsahuje plnohodnotné rozložení bílkovin, sacharidů i tuků a je určena k dlouhodobému podávání. Nová metodika počítá s rozdělením denního jídelníčku do 3 – 5 dávek.
  • Dieta základní při riziku malnutrice (3 MAL) je určena pacientům ohroženým podvýživou, ale bez speciálních dietních omezení. Preferuje větší podíl energie i bílkovin a naopak menší podíl vlákniny v podobně ovoce a zeleniny. Strava by se podle doporučení měla dávkovat 4 – 6krát denně.
  • Ostatní základní diety pak jsou upraveny pro potřeby těhotných a kojících žen, batolat, dětí, veganů či vegetariánů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.