Před 30 lety byl v Jihlavě otevřen průlomový supermarket: MANA byla první | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Před 30 lety byl v Jihlavě otevřen průlomový supermarket: MANA byla první

Na tomto místě byl 6. června 1991 otevřen v Jihlavě první supermarket v tehdejším Československu.
Na tomto místě byl 6. června 1991 otevřen v Jihlavě první supermarket v tehdejším Československu. (Foto Aha! – Jiří Čada a archiv Ahold.cz)

Byl to přelomový moment v novém stylu nakupování v tehdejším Českolovensku. Právě před třiceti lety, v roce 1991, byl totiž v Jihlavě pod obchodní značkou MANA otevřen první supermarket potravin.

Zboží se do nového supermarketu dováželo nejen z celé republiky, ale i z Nizozemska. Dodnes jeho někdejší šéf Martin Hildemann považuje za revoluční změnu uspořádání regálů a celkovou prezentaci zboží. Doslova šokující pro zákazníky byla obrovská nabídka čerstvého ovoce a zeleniny. 

Maso už neviselo na hácích, jak byli zákazníci zvyklí z řeznictví. „Zásadně se změnila jeho úprava a opracování. Jeho dostupnost pak byla pro zákazníky doslova bombou,“ tvrdí Hildemann. Supermarket MANA, na tehdejším více než desetitisícovém jihlavském sídlišti Březinky, nahradil oblíbenou sámošku. Dlouhé týdny lidé zvědavě nakukovali škvírami mezi papíry nalepenými na sklech výkladů do rekonstruovaných prostor. Stovky jich pak 6. června 1991 od časného rána netrpělivě přešlapovaly před dveřmi.

„Bylo to super, obrovský výběr v oblasti ovoce a zeleniny. Některé druhy jsem ani neznala,“ ještě dnes vzpomíná důchodkyně Pavla Novotná (80). U oddělení masa stály dokonce kávovary. Čekající zákazníci si po vyzvednutí pořadového čísla mohli ukrátit chvíli nejen dalším nákupem, ale i pohárkem kávy. Než na ně přišla řada. „Káva byla zadarmo, toho využili tehdejší důchodci a chodili tam pokecat u kafe, aniž by cokoliv koupili,“ dodává další z pamětníků Josef Sýkora (79). Po pár měsících proto kávovary z prodejny zmizely.

Zájezdy za nákupy

Mana se stala v zemi, ve které vládl řetězec maloprodejen Jednota, prvním obchodem svého druhu – premiérovým supermarketem. Než do Československa expandovali i další řetězce jako Delvita či Billa, byla Mana po dlouhou dobu nejnavštěvovanějším obchodem v republice. Dokonce byly zaznamenány případy, kdy přijely k obchodu autobusy se zájezdy zákazníků až ze Slovenska, jen aby si mohli na Vysočině nakoupit. Další prodejny byly například v Praze (otevřena o týden později než ta v Jihlavě), v Uherském Hradišti, Sokolově a Žďáru nad Sázavou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.