Zahrádkáři v Liberci se bouří: Neberte nám kolonii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zahrádkáři v Liberci se bouří: Neberte nám kolonii

Místo odpočinku lidem vezmou.
Místo odpočinku lidem vezmou. (Foto Aha! – Josef Slabý, Liberec otevřený lidem)

Lidé se zde lopotí celé jaro a léto, aby si vypěstovali zdravou zeleninu a ovoce... Nyní však má zahrádkářská kolonie u Lužické Nisy v Liberci zaniknout! Celkem 67 zahrádkářů má přijít o pronajaté prostory kvůli nově vznikajícímu protipovodňovému parku za 100 milionů. Rozhodlo tak vedení města.

Pavel Mraček (37) je předseda zahrádkářské organizace ve Wintrově ulici. Zahrádku si od města pronajímá posledních šest let, předtím sem jezdil za svým dědečkem.

Povodně tam nebyly

„O tom, že přijdeme o naší kolonii, jsme se dozvěděli z lokálních médií, což nás pobouřilo. Rozhodli jsme se to tak nenechat a sepsat petici, kterou podepsalo 600 lidí. Povodně tady nepamatuji, a to ani v roce 2010. My víme, že jsme v záplavové zóně a samozřejmě s případnou velkou vodou počítáme,“ řekl. 

Náhrada v nedohlednu

Město má v plánu postavit novou zahrádkářskou kolonii v jiné části města. Žádný zákon ale neurčuje, že by novou zahrádku měli dostat ti, kteří o tu současnou přišli. Příslibu nového prostoru se tak zahrádkáři nedočkají. „Nebudu teď slibovat něco, co nejsem schopen třeba za tři roky ovlivnit,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc. Zahrádkáři doufají v nový zahrádkářský zákon, který jim dá větší pravomoci bránit se. Zákon má teď na stole prezident.

Místo zahrad cyklostezka

„Jde o vytvořený prostor pro to, kam by se případně voda rozlila. Je to plocha, kde je nábřeží, tůňky, náplavka, lavičky a cyklostezka,“ představil protipovodňový park náměstek primátora Jiří Šolc. Zahrádky tak s největší pravděpodobností ustoupí právě tomuto parku. Samotná stavba by měla začít za dva roky.

Na zahrádku až do zahraničí

Zájem o vlastní zahrádku v posledních letech stoupá. Dřív o svůj kousek zeleně stáli především senioři, dnes je situace jiná. „Zájem mají především mladí lidé, rodiny s dětmi, chtějí nějaký prostor, kde si něco ugrilují a stráví příjemné chvíle, něco si vypěstují,“ říká k aktuální situaci předseda libereckého sdružení Českého zahrádkářského svazu Ladislav Charvát (65). „Poptávka bohužel převyšuje nabídku, těch zahrádek je prostě málo.“ Lidé z Liberecka a okolí tak zkoušejí i zahraniční destinace – a úspěšně. „Jsme v kontaktu například se svazem v Žitavě, tam jde především o městské zahrádky, kterých je tam hodně,“ doplňuje Ladislav Charvát a dodává, že sami žádné nabídky nevytvářejí.

Včelstva, květiny a hračky

Lidé se na svých zahrádkách v kolonii věnují různě prospěšným aktivitám. Například Čeněk Liska (60) chová včelstva. „Pokud mi zahrádku seberou, budu muset včely přemístit jinam, nebo je zlikvidovat,“ řekl. Zahrádky využívají také rodiny s dětmi. Na zahrádkách lidé pěstují bylinky, květiny, snaží se zkrášlovat okolí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.