Registrace na očkování zrychluje: Na řadě jsou čtyřicátníci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Registrace na očkování zrychluje: Na řadě jsou čtyřicátníci!

ilustrační foto
ilustrační foto (Reuters)

Naočkovaných Čechů přibývá. Aspoň jednu dávku vakcíny už mají skoro čtyři miliony obyvatel. A od neděle jich bude zase o něco více. Stát totiž spustí další registraci pro skupinu nad 40 let. A pak už mají jít na řadu všichni nad šestnáct let. Změní se ale systém, kde jakou značku séra mohou lidé dostat.

Po pěti dnech, kdy se spustila registrace pro lidi ve věku 45 až 49 let, kterou využilo do včerejších 12.50 přes 212 tisíc lidí, se po víkendu otevře další. „V neděli od půlnoci pouštíme další věkovou kategorii, a to od čtyřiceti let,“ oznámil včera premiér Andrej Babiš (66, ANO). Podle dřívějších vyjádření to ale mělo být později, až v průběhu příštího týdne. Předseda vlády tvrdí, že jde o poslední věkovou kategorii a pak už přijde na řadu zbytek obyvatel. „Pak už otevřeme všechno, tedy 16 až 39 let. To jsou téměř tři miliony lidí,“ dodal Babiš s tím, že vybízí Čechy, aby se nechali očkovat a registrovali se.

Pfizer u praktiků nebude

Podle Babiše by lidé neměli nikde čekat. Praktičtí lékaři, kteří očkují, totiž budou dostávat více dávek. „Byla podepsána smlouva s distributorem vakcíny Moderna, každý čtvrtek přijde 70 tisíc dávek a praktici budou tuto vakcínu dostávat napřímo,“ řekl Babiš s tím, že za květen a červen to má být dohromady 454 tisíc dávek. Kromě toho lékaři mají dostávat i sérum od AstraZenecy a Johnson & Johnson. Vakcína Pfizer/BioNTech se má totiž aplikovat jenom v očkovacích centrech. „Zrychlí to očkování u praktiků a pomůže urychlit očkování u starších kategorií, které stále čekají,“ řekl šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Na dávku tam čeká přes 216 tisíc lidí, z toho je asi 23 tisíc lidí stále nad 80 let.

Pro Čechy 40+ očkování od pondělí. Babiš oznámil změny i u dodávek vakcín praktikům

Video se připravuje ...

Kampaň na mladé lidi

S dosavadní očkovací kampaní »Udělejme tečku za koronavirem« je ministerský předseda spokojen. V příštích týdnech se má podle něho spustit další fáze. Objevují se totiž názory, že mladí lidé se nebudou chtít nechat tolik očkovat a Česko by mohlo mít řádově stovky tisíc přebytečných vakcín. „Vakcíny určitě ničit nebudeme. Já předpokládám, že přesvědčíme všechny věkové kategorie, že je to výhoda,“ odpověděl na dotaz Aha! Andrej Babiš a dodal, že by si je země mohla nechat na podzim či přelom roku, kdy by se mohly začít očkovat i děti 12 až 15 let. To ale podle předsedy vlády musí schválit Evropská léková agentura (EMA).

Víte, že...

...rekord v počtu očkovaných v Česku je ze čtvrtka 6. května, kdy dávku dostalo přes 87 tisíc lidí za den?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.