Ukradl z parku: ČERTŮV BALVAN musel dovalit zpět | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ukradl z parku: ČERTŮV BALVAN musel dovalit zpět

Kastelánka Markéta Kouřilová neskrývá radost.
Kastelánka Markéta Kouřilová neskrývá radost. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Čert se naštval a zločin je vyřešený! K radosti obyvatel Raduně na Opavsku vypátrali policisté zloděje obřího Čertova balvanu. Ten jej v říjnu ukradl ze zámeckého parku a umístil si ho na zahradě. Teď musel kámen metr široký a vážící dvě tuny dovalit zpět.

Kámen je významný symbol obce. Když zmizel, vyvolalo to velkou nevoli. Lidé byli smutní a na sociální sítě přidávali svoje snímky u kamene. Fotil se na něm z místních skoro každý. Policisté z Hradce nad Moravicí po krádeži požádali o spolupráci veřejnost. „Právě jeden takový poznatek vedl k zjištění, kde se bludný kámen nacházel,“ uvedla policistka Eva Michalíková. Děkuje policistům Strážci zákona se také postarali o to, aby se balvan vrátil na původní místo. „Mluvila jsem s tím mužem jen po telefonu. Vykládal mi, že je sběratel. Měl se ozvat, až balvan přiveze, ale složil ho potají u cesty kousek od místa, kde ležel. Musím moc poděkovat hrádeckým policistům, že se případu tak intenzivně věnovali.

Chystám pro ně odměnu, speciální prohlídku celého zámku,“ slíbila kastelánka Markéta Kouřilová. Jsou důležité Kastelánka se rozhodla připravit pro veřejnost prezentaci a přednášky nejen o bludných balvanech, ale i o podobných přírodních unikátech či památkách, například staletých stromech. Chce, aby lidé pochopili, že jsou důležitou součástí života místních a nejde si je jen tak přivlastňovat nebo ničit.

Z doby ledové

„Bludný balvan ze švédské žuly zde byl od doby ledové. Jeho horní část tvořila unikátní posed, říkalo se, že na něm seděl čert. Pro nás obyvatele měl nevyčíslitelnou hodnotu,“ popsal místní občan Jaroslav Beinhauer. K balvanu se váže pověst, že ho čert měl donést na stavbu zámku ještě před úsvitem, ale nestihl to, takže ho zahodil...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.