Jitka Fialová ze Zlína si odjela odpočinout: V Africe je už 15 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Jitka Fialová ze Zlína si odjela odpočinout: V Africe je už 15 let!

Namíbie, u amíbie, u kmene Himbů.
Namíbie, u amíbie, u kmene Himbů. (Foto Aha! – Slávka Červená, Jitka Fialová)

Několik let měla na triku vlastní tiskárnu. Vzala si toho ale na bedra tolik, že zkolabovala. Jitka Fialová (62) ze Zlína proto vyrazila za odpočinkem. Vypravila se do Afriky. A už tam žije patnáct let.

K částečnému návratu ji loni přinutil koronavirus. Skvělá babička teď pomáhá vnukům (7 a 10) při školní výuce. Po Africe se jí už ale stýská. A jak tam vlastně zakotvila?

Přijede babka

Ráda se potápí, a tak s dalšími čtyřmi lidmi odjela do Mozambiku. „Tamní průvodce byl dotázán, zda nevadí, že přijede single jedna starší dáma. Bylo mi 47 let. Odpověděl, že o bábu se postará. Když jsme dorazili, ptal se, kde je ta babka, a jen se divil. Lítal okolo mě jak satelit,“ smála se Jitka. Průvodcem byl světově uznávaný odborník na potápění a znalec Afriky Jean Pierre Botha (62).

Žila s celebritou

„Během těch tří týdnů mě Afrika zcela uchvátila. S Jeanem jsme si navíc padli do oka. Nabídl mi, ať přiletím sama, že bych mohla být prostředníkem pro turisty ze střední Evropy,“ pokračovala. Tak se i stalo. Pět let žili jako partneři nedaleko Kapského města v Gansbaai. Přítel ji podrobil velmi tvrdému výcviku a založili spolu cestovní kancelář. „Nyní jsme přátelé. Spolupracujeme s filmaři a fotografy z BBC, Nation Geographic, Discovery Channel a dalšími. Podílíme se na projektech na ochranu žraloků. Jsou to úžasné věci,“ přiblížila.

Blecha Alžběta

Jitka vozí malé skupinky turistů nejen po nejrozmanitějších místech Afriky, ale i po střední Americe a Indonésii. „O Africe jednou napíšu knihu. Těch zážitků mám! Potápění se žraloky, příběhy se zvířaty. Příští rok ale snad vyjde dětská knížka Blecha Alžběta. Ta mi při odjezdu do Afriky skočila do tašky a tam skákala z jednoho zvířete na druhé a vypráví, jaká jsou. Děti jich tak poznají 18,“ popsala. Neskutečně energická Jitka se sama dala i do ilustrování. Její oleje zvířat jsou obdivuhodné. „Ještě mi jich chybí sedm,“ konstatovala.

Bude pendlovat

Hned, jak to situace dovolí, se Jitka do Afriky vrátí. Ale už ne natrvalo. Bude pendlovat. „Stýská se mi. Chci dalším lidem ukázat fascinující krásy africké divočiny. Lidé už čekají na uvolnění cestování. První výpravy povedou do Zambie a Zimbabwe. A pak do Namibie. Do konce roku chci dopsat dětskou knihu, aby mohla jít do tisku, a v dubnu 2022 na festivalu Neznámá Země ve Zlíně by měla být pokřtěna,“ přiblížila.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.