Policistu obvinili ze zabití: Zraněného ještě dvakrát střelil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policistu obvinili ze zabití: Zraněného ještě dvakrát střelil!

U této chaty se tragický zákrok loni v srpnu odehrál.
U této chaty se tragický zákrok loni v srpnu odehrál. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská Vladimír B. tvrdil, že dříve synovi peníze půjčoval a ten mu je později vracel. Foto Aha! – Slávka Červená U této chaty se tragický zákrok loni v srpnu odehrál. Zraněného ještě dvakrát střelil)

Inspekce obvinila ze zabití policistu, který loni v srpnu při zákroku třikrát vystřelil na opilého muže. Ten na následky zranění na místě zemřel. Policistovi hrozí až 10 let ve vězení.

Hlídka loni v srpnu vyjela do chatové oblasti, kde měl opilý muž ničit zařízení chaty. „Policista vyzval muže, aby si lehl. On nereagoval a šel k policistovi. Ten na něj vystřelil. I když ho zasáhl, a případný útok od něho již nehrozil, střelil jej ještě dvakrát,“ řekla tisková mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová. Inspektoři k tomuto závěru došli po přezkoumání celého zákroku a poté, co si vyžádali znalecké posudky z oborů soudního lékařství, balistiky, biomechaniky a psychiatrie. Podle bezpečnostního experta ze společnosti Stanislava Kazbundy byl zásah policisty do poloviny v pořádku, pak se vymknul kontrole.

Expert: Oni vědí, kdy střílet

„V okamžiku, kdy pachatel dostane zásah, po kterém je viditelně neschopen pokračovat v útoku, nemělo by k dalšímu použití zbraně ze strany zasahujícího policisty dojít,“ řekl expert Stanislav Kazbunda. Podle jeho slov by policisté měli vědět, kdy a jak mohou zbraň použít. „Na vyhodnocení situace a správné rozhodnutí má policista v takových případech okamžik. Svou roli hraje i to, jakou má praxi a zkušenosti se zásahy proti nebezpečným pachatelům,“ dodal bezpečnostní expert.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.