Děsivá rituální sebevražda: Mnich se sám sťal gilotinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Děsivá rituální sebevražda: Mnich se sám sťal gilotinou!

Tělo našli v klášteře Wat Phu Hin.
Tělo našli v klášteře Wat Phu Hin. (Foto Profimedia.cz)

Na zcela novou úroveň dotáhl náboženský fanatismus buddhistický mnich Thammakorn Wangpreecha (68): aby měl v příštím životě štěstí, sťal si vlastní hlavu gilotinou!

Thammakornovo tělo našel 15. dubna jeho synovec Booncherd Boonrod uvnitř severothajského chrámu Wat Phu Hin, kde jeho strýc 11 let žil. Leželo na desce z mramoru, na které byl vyrytý dopis na rozloučenou, hlava se válela vedle. „Napsal, že useknutím hlavy blahořečí Buddhu. Prý to plánoval pět let,“ řekl otřesený Booncherd. Thammakorn byl skálopevně přesvědčen, že když obětuje vlastní hlavu, zajistí si reinkarnaci ve vyšší bytost. Gilotinu se prý snažil nastavit tak, aby hlava po odseknutí spadla do dlaní opodál stojící sochy. Bezúspěšně... Krátce před sebevraždou Thammakorn oznámil ostatním mnichům, že z chrámu po 11 letech odchází. O rituální sebevraždě však nepadlo ani slovo. Jeho pohřbu, při němž byla hlava vystavena ve sklenici vedle rakve, se zúčastnilo přes 300 místních věřících. Thajské úřady se je teď snaží přesvědčit, že podobné praktiky jim lepší život nezajistí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.