Povelikonoční covidové rozvolnění: Od pondělí už můžeme z okresu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Povelikonoční covidové rozvolnění: Od pondělí už můžeme z okresu!

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) během tiskové konference k vývoji epidemické situace v Česku
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) během tiskové konference k vývoji epidemické situace v Česku (Archiv Blesku)

Návrat do normálního života v Česku se pomalu blíží. Za pět dní v zemi končí nouzový stav a s ním padne i zákaz cestování mezi okresy. Jak to bude s návratem dětí do lavic, otevřením obchodů a restaurací?

Podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) už jeho kabinet Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu žádat nebude. Ten tak v neděli 11. dubna skončí a s tím i omezení pohybu lidí. „Vše se bude řídit pandemickým zákonem a od 12. dubna skončí například omezení cestování mezi okresy nebo zákaz nočního vycházení,“ řekl TV Nova předseda vlády. Od pondělka se také počítá s návratem žáků do škol, posvětit ho ale ještě musí ministři na dnešním zasedání.

Více scénářů

Kabinet už také pracuje na možných variantách povolování. „V těchto dnech projednáváme opatření s hygieniky a zdravotníky. Scénářů je více, dokud nebude domluvena finální verze, nechceme nic komentovat,“ napsal Aha! ministr obchodu Karel Havlíček (51, za ANO). O něco sdílnější byl ministr vnitra Jan Hamáček (42, ČSSD), který se chce inspirovat v Portugalsku. „Šli v nějakých čtrnáctidenních cyklech a postupně rozvolňovali, takže nejdříve plošná opatření a školy, potom mohou přijít obchody, služby, zahrádky v restauracích,“ řekl Právu Hamáček.

Jak se co otevře?

Pondělí 12. dubna

Po více než 180 dnech skončí nouzový stav včetně zákazu cestování mimo okresy. Padne zákaz nočního vycházení (21.00 až 5.00 hodina). Do škol se vrátí první žáci, nejprve malotřídky, speciální školy, školy do 75 dětí a mateřské školy (jenom děti z posledních tříd – maximálně v 15členných skupinách, nemusí nosit ochranu úst, ale dvakrát týdně podstoupí antigenní test) plus děti z prvního stupně (rotační výuka – třídy se budou střídat po týdnu, povinnost mít roušky a 2x týdně se testovat). Povoleny budou konzultace maximálně šesti žáků z druhého stupně ZŠ a SŠ, u těchto dětí se totiž počítá nadále s distanční výukou.

Pondělí 19. dubna

K praktické výuce se vrátí žáci středních škol, konzervatoří, VOŠ a studenti z posledních ročníků VŠ. Teoretická výuka nadále zůstane v distanční formě. Studenti SŠ budou moci využívat konzultace ve skupinách do šesti.

Pondělí 26. dubna nebo 10. května

Za dodržení přísných protiepidemických opatření se podle serveru iHned.cz mohou otevřít zahrádky restaurací, opravny obuvi, papírnictví nebo kadeřnictví.

Pondělí 27. května nebo 7. června

Je možné, že se v tyto dny otevřou s omezenou kapacitou restaurace a obchody.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.