Máchovo jezero změní tvář: Nové pláže, lesopark i koncerty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Máchovo jezero změní tvář: Nové pláže, lesopark i koncerty!

Máchovo jezero, to je hlavně koupání pod kouzelným Bezdězem.
Máchovo jezero, to je hlavně koupání pod kouzelným Bezdězem. (Foto Aha! – M. Pekárek, B. Silná, J. Slabý, ČTK/J. Tachezy, ara)

Máchovo jezero. Rekreační místo ležící na území města Doksy na Liberecku. Je známé po celém Česku. Po dlouhých letech má ale získat novou tvář. Doksy nyní představily studii, jak by Máchovo jezero mohlo vypadat v budoucnosti. Změny čekají dvě z pěti pláží.

Nový hotel s restaurací a terasou, ale také koncertní místo či lesopark. I to obsahuje nový návrh. Ten počítá s kompletním předěláním současného zázemí a zatraktivnění místa pro turisty. Doksy se od letošního léta rozhodli provozovat pláže sami. Je tak konec s pronajímáním prostor podnikatelům. Během prázdnin sem za vodními radovánkami a odpočinkem vyrazí každoročně za normálních podmínek až 70 tisíc dovolenkářů. Za slunečného dne se na plážích pohybuje až pět tisíc lidí. Změny budou stát miliony korun, přesná částka ještě není stanovena. „Ideální by bylo, kdyby se nám už letos podařilo zahájit projektovou přípravu,“ řekla Aha! starostka Doks Eva Burešová. K budoucím změnám si mohou říct své i místní, studie je volně k dispozici na stránkách obce. Stavět by se mohlo začít příští rok, hotovo by prý mělo být během dvou tří let.

Strahováček zmizí

Hlavní pláž Máchova jezera stále zdobí objekt s názvem Strahováček. Pochází ze 70. let minulého století a studie počítá s jeho nahrazením. Místo něj tady vyroste hotel s restaurací a terasou. Stejně tak zaniknou i staré stánky a kiosky, které připomínají tržiště.

Šestý největší

Největším rybník ČR je Rožmberk v jižních Čechách s plochou 647 hekterů. Máchovo jezero je se svojí rozlohou 312 hektarů šesté největší v republice za již zmiňovaným Rožmberkem, Bezdrevem (520 ha), Horusickým rybníkem (415 ha), Dvořištěm (388 ha) a Velkým Tisým (317 ha).

Koupě od Valdštejna

V roce 1920 koupila obec Doksy od hraběte Adolfa z Valdštejna pozemky na pobřeží Velkého rybníka s tím, že prodávající měl nárok na 40 procent účasti v zamýšlené akciové společnosti – do té doby byl rybník pro rekreaci uzavřen. Zároveň město získalo právo provozovat na rybníce koupání a plavbu loděk. Již od června 1920 zajišťoval parníček pravidelnou dopravu mezi Doksy a Starými Splavy.

Místo pro odpočinek

Máchovo jezero má rozlohu 312 hektarů. Využívat k rekreaci se začalo už ve třicátých letech 19. století. V té době jezero několikrát navštívil také slavný básník Karel Hynek Mácha. Právě po něm nese vodní plocha jméno. Ne nadarmo se místu tenkrát říkalo perla České země. Po druhé světové válce se provoz na jezeře obnovil. Velký boom jezero zažilo za komunistického režimu, kdy sem na dovolenou s ROH (Revoluční odborové hnutí) do kempů vyráželi celé rodiny s dětmi, horníci, dělníci



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.