Opičí přírůstek ve Dvoře Králové Sněhulák s černýma ušima | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Opičí přírůstek ve Dvoře Králové Sněhulák s černýma ušima

Mládě guerézy, které je zatím bílé, je středem pozornosti jiných starších mláďat a členů skupiny.
Mládě guerézy, které je zatím bílé, je středem pozornosti jiných starších mláďat a členů skupiny. (Foto Simona Jiřičková)

Mládě rozšířilo skupinu gueréz angolských v královédvorském safari parku. Opička je sněhobílá, ale za pár týdnů začne tmavnout a během roku zčerná. Zatím má jen černé uši.

Rodinka gueréz ve Dvoře sestává ze samce Darděje a dvou samic sester Viktorie a Vereny, z nichž má každá po dvou mláďatech. „Jelikož jsou příbuzné, jejich vztahy jsou výborné. Samice si potomky pravidelně už od porodu půjčují a do výchovy se zapojují i odrůstající mláďata, tedy vlastní i nevlastní sourozenci. To je mimořádně důležité, protože si osvojují správné návyky do budoucna pro péči o své vlastní děti,“ popsal mluvčí safari parku Michal Šťastný. Pohlaví mláďat je náročné určit, jelikož guerézy nosí potomky dlouho ukryté v dlouhé srsti. Chov je raritou, protože v zoologických zahradách tyto opice, obývající v Africe nejvyšší stromová patra, takřka nejsou k vidění a i v přírodě jich rychle ubývá.

Víte, že...

...základ evropského chovu gueréz angolských položila královédvorská zahrada v roce 1988? To do ní dorazily první guerézy z Afriky, postupně se pak rozšířily do dalších pěti zoo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.