Dnes začíná registrace k očkování: Přehledný postup jak na to! Otázky a odpovědi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dnes začíná registrace k očkování: Přehledný postup jak na to! Otázky a odpovědi

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

A je to tady! Úderem 8. hodiny ranní se dnes spouští rezervační web, kde si lidé nad 80 let mohou zamluvit termín očkování. Jak na to a kdy se vakcín dočkají i ostatní? Odpovědi na nejčastější otázky vám přináší deník Aha!.

Čas na očkování nastal, kdo se může hlásit?

Ode dneška je rezervační systém otevřen pro všechny občany starší 80 let. Původně se počítalo, že v další očkovací fázi se k seniorům připojí také zdravotníci, jejich čas ale přijde až v pondělí 18. ledna. „Důvodem je to, aby se někdo nepokoušel podvádět. Během víkendu bude systém provázaný s databází zdravotníků v ČR,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). A pokud ne od pondělí, na zdravotníky má dojít nejpozději 22. ledna.

Kde si termín zajistím?

Samotný proces se skládá ze dvou kroků – registrace a rezervace. K očkování se půjde přihlásit od 8. hodiny ráno na webech www.crs.uzis.cz nebo www.registrace.mzcr.cz. „Rezervace a registrace nemusí proběhnout ve stejném termínu. Určitě se nestane, že všichni lidé, kteří se zaregistrují hned první den, dostanou termín, protože vakcín je omezení množství,“ upozorňuje Blatný. Každopadně platí, že kdo se přihlásí nejdříve, má přednost.

Návod na registraci najdete i ve videu: 

Čím to celé začíná?

Po přístupu na registrační web musíte vyplnit několik údajů. K těm patří číslo mobilního telefonu, na které zájemci přijde přes SMS ověřovací kód pro potvrzení. Podobně, jako když provádíte transakce v internetovém bankovnictví. Kód budete potřebovat pro přihlášení do registračního formuláře. Po přihlášení pak vyplňujete jméno, trvalé bydliště, rodné číslo a číslo pojištěnce a název své zdravotní pojišťovny.

Co ještě chtějí vědět?

Následně musíte popsat váš zdravotní stav. K tomu v systému slouží 14kolonkový dotazník. Zjišťuje se, jestli např. netrpíte obezitou, zda jste prodělali transplantaci orgánu či kostní dřeně, či zda netrpíte cukrovkou. To je zásadní, protože systém vás pak může vyhodnotit jako člověka, který by měl očkování dostat co nejdříve.

Co se děje pak?

Čekání na termín! Po vyplnění údajů můžete také zvolit očkovací místo, které je vám nejblíže. A pak už jen čekáte, kdy vám systém nabídne nejbližší termín. Pokud bude na očkovacích místech dostatek vakcín, systém registrovaného zájemce automaticky přesune k rezervaci konkrétního termínu. Člověk si vybere konkrétní den a systém mu nabídne i termín pro naočkování druhé dávky.

Co když místo nebude?

Pokud volný termín není, musíte zatím vyčkat, než na dané očkovací místo dorazí nové dodávky vakcín. Díky tomu, že jste už registrovaní, vám dorazí SMS zpráva s novým číselným kódem, se kterým se do systému přihlásíte a vyberete si z nabízených termínů.

Nemám telefon? Nevadí!

Pokud nevlastníte mobil, neznamená to, že nemáte nárok na očkování. Zadat vlastní číslo za své starší příbuzné mohou třeba děti, vnoučata, či známí. Pokud senior není zběhlý v technologiích, mohou za něj údaje na webu rovněž vyplnit. „Jedná se o úkon, který trvá několik minut,“ dodává ministr Blatný. Právě pro případ zneužití se zadává rodné číslo.

Jak si ušetřit čas a tápání?

Telefon se však může seniorům velmi hodit. Kromě rezervačních webů lze zavolat také na linku 1221, kde už operátor vše vyřídí za vás. Tedy zaregistruje vás a pokusí se najít první vhodný termín. Počítá se s tím, že by s celým procesem pomohl i praktický lékař. Na něj také budou odkázani cizinci u nás žijící, ti se přes web ani linku 1221 na očkování hlásit nemohou.

Den D přišel, co můžu čekat?

Celý očkovací proces trvá zhruba tři čtvrtě hodiny. Dostavit se musíte s kartičkou pojištěnce. Lékaři na místě popíšete svůj zdravotní stav včetně možných alergií a podepíšete souhlas s očkováním. Po něm je pak nutné zůstat v čekárně očkovacího centra půl hodiny pro případ, že by se po vakcíně objevily nečekané komplikace.

Čím se prokážu?

Každý naočkovaný obdrží potvzení na papíře i e-mailem, ale až po absolvování druhé dávky vakcíny. Ta by se měla podávat nejdříve po 21 dnech od prvního očkování. Následně mu přijde potvrzení e-mailem, přístupové heslo k němu člověk obdrží přes SMS. V situaci, kdy se mluví o tom, že negativní testy či absolvování očkování může být jakousi vstupenkou na kulturní akce, se takový »glejt« může hodit.

Kde ta centra jsou?

Nyní funguje 31 center při velkých nemocnicích a zapojila se i některá menší zařízení. Například v Brně funguje jedno na výstavišti v záložní nemocnici, dnes by se mělo otevřít další i v areálu pražské Ústřední vojenské nemocnice. Počítá se i se vznikem velkopacitních center ve sportovních halách, aby očkování »odsejpalo« větším tempem. Za 18 dní, kdy do Česka první vakcíny dorazily, bylo naočkováno jen přes 70 tisíc lidí, což je 3,9 tisíce za den. Spěchat s výstavbou dalších očkovacích míst ale podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) není třeba. „V této chvíli nejsou zapotřebí, ale chystáme se na dobu, až vakcín bude podstatně více,“ řekl Babiš.

A jaký je další plán?

V prioritní skupině pro očkování je asi 830 tisíc lidí - senioři nad 80 let, lidé žijící v domovech důchodců a domovech se zvláštním režimem a všichni zdravotníci. Po nich následuje druhá přednostní skupina, kterou tvoří už více než 3,7 milionu lidí. Jsou mezi nimi například policisté nebo učitelé, ale také starší 65 let a chronicky nemocní s vybranými chorobami.

Půjde i Zeman

V pondělí se očkují činitelé. Pro prezidenta Miloše Zemana (76) půjde o premiéru. Hlava státu v pondělí dostane svou první vakcinační dávku. Ve stejný den si pro druhou dávku půjde premiér Babiš. Ten dostal injekci hned v první možný den, tedy 27. prosince.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.