Pečuje o dva těžce nemocné syny: Už padá vyčerpáním. Pomůžete? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pečuje o dva těžce nemocné syny: Už padá vyčerpáním. Pomůžete?

Blanka se o kluky stará sama
Blanka se o kluky stará sama (Foto pro Aha! – B. Krouzová)

Dojít si na poštu, nakoupit nebo jen na procházku s dětmi je pro většinu z nás zcela běžné. Pro Blanku Krouzovou (46) z Liberce, maminku čtrnáctiletých dvojčat Florimona a Johana, kteří trpí autismem a specifickou formou svalové dystrofie, je to prakticky nemožné. S oběma syny na vozíčku sama ven jít nemůže.

Oba kluci se potýkají se vzácným nervosvalovým onemocněním, které postihuje kosterní i hladké svaly, způsobuje jejich úbytek. Ke své už tak komplikované diagnóze mají navíc přidružený autismus. Starost o syny a celou domácnost leží pouze na paní Blance. Její bývalý manžel o dvojčata nejeví zájem už od narození. Přitom právě po otci, který o své genetické zátěži sám neměl ponětí, synové gen zdědili. Nemoc se začala projevovat po narození, avšak lékaři nejprve příznaky přisuzovali opožděnému vývoji. Ve čtyřech letech chlapci stále nemluvili a oběma byl diagnostikován autismus. To však nevysvětlovalo pohybové potíže. „Až v sedmi letech, spíše náhodou, lékaři přišli na tuto poměrně vzácnou formu nemoci. Ta je neléčitelná a lidé s ní se dožívají kolem třiceti. Můžeme se syny jen rehabilitovat a pomáhat jim, aby neměli tolik bolestí,“ popisuje maminka.

Izolováni od světa

„Oba kluci mají neustálé křeče, nemohou vzít nic do rukou. Mají potíže s polykáním, tedy i s příjmem potravy, problémy s plícemi. Vysoká je lámavost kostí,“ vyjmenovává paní Blanka jen některé obtíže, se kterými se její dva synové musí potýkat. Zhoršená funkce plic je v současné době izoluje od ostatního světa. Jakoukoli nákazu nemohou riskovat.

A navíc přišel úraz

Už tak dost složitou situaci vážně zkomplikoval úraz, který se stal Florimu letos v létě v rehabilitačním centru. „Upadl osobním asistentům na zem. Došlo k těžkému úrazu – zlomenině stehenní kosti v krčku a dvou hrudních obratlů. Od té doby je závislý na tlakově řízené plicní ventilaci během spánku a navíc se stal zcela imobilním,“ popisuje Blanka. „Do té doby šel alespoň za ruku. Teď ale trávil tři měsíce vleže se sešroubovanou nohou. A když dítě se svalovou dystrofií znehybníte na takto dlouho dobu, je to katastrofa, protože mu zmizí většina svalové hmoty, kterou ještě mělo,“ dodává sklíčeně s vědomím, že se její syn na nohy už nikdy nepostaví. Po úrazu Floriho nese Johan celou situaci opravdu těžce. „Ten úraz nám všem třem nenávratně změnil život,“ povzdechne si vyčerpaně Blanka Krouzová.

Peníze, peníze

Péče o syny je náročná nejen psychicky a fyzicky, ale také finančně. Jelikož je Blanka na kluky úplně sama, je zcela závislá na pomoci ostatních. Kromě běžného provozu potřebuje finanční prostředky na zdravotní asistenty, fyzioterapeuty, jimž platí 1000 korun na hodinu. A také na kompenzační pomůcky, které nejsou hrazené pojišťovnou. „Například komponenty k plicní ventilaci hradí pojišťovna jen jednou ročně a já je musím měnit po dvou týdnech,“ uvádí. Intenzivní neurorehabilitace stojí 120 tisíc pro oba a kluci by ji potřebovali několikrát ročně. Velkou pomocí je tak pro ně sbírka a paní Blanka je vděčná všem, kteří jí tolik pomáhají tento neskutečně náročný boj zvládnout.

Pomoci můžete i vy

Za jakýkoli příspěvek vám bude rodina vděčná. Transparentní účet: 2601378139/2010.

Po úrazu ležel dlouho na JIP v pražském Motole.

Během spánku musí být připojen na plicní ventilaci.



Přečtěte si
mika
11. 1. 2021 • 12:51

dala bych k soudu tatínka .když si je udělal, tak ať platí a pomáhá.zvlášť když tu nemoc po něm zdědili.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.