Tragická smrt klisny Eyprýl (†19): Umírala v bolestech 12 hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tragická smrt klisny Eyprýl (†19): Umírala v bolestech 12 hodin!

Stav klisny se natolik zhoršil, že musela být uspána veterinářkou.
Stav klisny se natolik zhoršil, že musela být uspána veterinářkou. (Foto Aha! – Martina Gorgolová)

Kobylce Eyprýl (†19) někdo hodil do ohrady zeleninu. Koňský život vyhasínal v mukách celý den! Majitelka klisny se zhroutila.

Eyprýl se o víkendu pásla v ohradě v Hlučíně na Opavsku. Večer šla do stáje, ráno ji majitelka našla v křečích a se zakrvácenou tlamou. „V bolestech si asi prokousla jazyk,“ řekla Martina Gorgolová, kamarádka majitelky, která je na tom psychicky špatně. „Dalších 12 hodin jsme bojovali o život kobylky. Veterinářka jí dala kapačky na uvolnění střev, měla je ucpané a zauzlované. Operace by už nepomohla,“ popsala Gorgolová. Ke konci Eyprýl jen zoufale hrabala kopyty kolem sebe. Rozhodlo se o ukončení jejího trápení, naposledy vydechla s hlavou v náručí majitelky... V ohradě pak Martina i s majitelkou našly zbytky nakrájeného celeru. „Možná to lidé myslí dobře, následky mohou být ale tragické. Teď v zimě se často stává, že zvířatům házejí třeba vánoční cukroví,“ kroutí hlavou Martina Gorgolová.

Nekrmte cizí zvířata! Přestože majitelé koní i dalších zvířat neustále apelují na to, aby jim je lidé nekrmili, často je to marné. „Trpíme pak všichni, zvířata i majitelé. Nikdy nevíte, které zvíře je zrovna na dietě. Vždy se ptejte majitele, zda koni můžete něco dát. A učte to i děti, že se cizí zvířátka nekrmí, ať jsou seberoztomilejší,“ prosí Martina Gorgolová.

Víte, že...

...koně neumí zvracet? Když snědí něco špatného, často musí zasáhnout veterinář.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.