Covidové Vánoce: Které tradice budeme letos muset pozměnit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Covidové Vánoce: Které tradice budeme letos muset pozměnit?

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Vánoce jsou pro Čechy nejdůležitějším svátkem a jakékoli omezení v této době je pro nás hodně bolestivé. Letos však budeme muset některé z tradic přece jen trochu pozměnit, ani tak ale na ně nemusíme úplně rezignovat.

Rodinné návštěvy

Ty letos utrpí nejvíce. Některé rodiny se rozhodly podstoupit testování, některé vykonají návštěvu u prarodičů »distančně«, tedy třeba pod okny, další virtuálně. Skype už dnes umí leckterý senior používat rutinně, a pokud ne, vždycky je tu telefon. Hovor a zaslání rodinné fotografie sice osobní setkání nenahradí, ale důležité je, že vaši blízcí vidí, že jste na ně nezapomněli. Rozhodně neřešte konfliktní témata, hádka po telefonu se nedá vyřešit objetím a může nechat ošklivou jizvu.

Procházky po trzích

I když v některých městech vánoční trhy v omezeném rozsahu fungují, svařák si na nich nekoupíte a z epidemiologického hlediska není pobývání v davu ideální. Lepší je vyrazit do lesa, kde si jednak odreagujete stres a jednak můžete obdarovat vhodnými pamlsky (žádné pečivo ani cukroví) lesní zvěř.

Méně je více

Lov na dárky byl letos složitěji a ti, kdo obvykle vtrhnou do přeplněných obchodů na poslední chvíli, mohou krutě zaplakat. Zkuste se povznést nad to, že letos nebude pod stromkem kupa hmotných statků, a snažte se spíš věnovat pozornost ostatním. Vánoce jsou vždycky psychicky náročné období a teď to platí dvojnásob.

Neperte se o ovladač

Vzhledem k tomu, že je zrušena většina akcí, které jsou lidé o svátcích zvyklí navštěvovat, nabývá televize roli největší kulturní atrakce. Dohodněte si tedy »vánoční program«. Je jasné, že na některých pořadech se neshodnou všichni, každý by tedy měl mít k dispozici pár »programových oken«, která může vyplnit po svém. Nejlépe jsou na tom ti, kdo na TV vysílání rezignovali a své favority hledají na streemovacích službách, ale i ti se přirozeně chtějí dívat na své filmy na velké obrazovce. Jsou ovšem mnohem flexibilnější.

Jeviště u vás doma

Chybí vám návštěvy divadel? Zkuste projít jejich weby. Divadla streemují svá představení na YouTube i jinak, teď o svátcích najdete na webu například několik verzí baletu Louskáček nebo vánoční koncerty různých hudebníků. Tímto způsobem navíc můžete navštívit divadla po celém světě.

Vzpomeňte si na pohlednice

Dřív jich bývaly plné schránky. Zkuste obnovit jejich slávu a rozeslat je příbuzným. Vánoce už nestihnete, ale Nový rok ano. Pokud chcete poslat pohlednici osobní, je to možné udělat na www.pohledniceonline.cz. Tam můžete elektronicky odeslat třeba vlastní fotografii, Česká pošta ji vytiskne a fyzicky doručí adresátovi. Cena za službu začíná na 29 Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.