Šumava pod sněhem: Stromy padají jako sirky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Šumava pod sněhem: Stromy padají jako sirky!

Lesníci mají na Šumavě problémy se spadanými stromy.
Lesníci mají na Šumavě problémy se spadanými stromy. (pro Aha! – Petr Havránek)

MODRAVA – Tři čtvrtě roku po ničivém orkánu Kyril postihla Šumavu další kalamita. Těžký sníh zasypal stromy, a ty se pod jeho váhou kácejí jeden za druhým. Plné ruce práce mají hasiči, správci národního parku i silničáři.

Tři čtvrtě roku po ničivém orkánu Kyril postihla Šumavu další kalamita. Těžký sníh zasypal stromy, a ty se pod jeho váhou kácejí jeden za druhým. Plné ruce práce mají hasiči, správci národního parku i silničáři.

Včera ráno se Šumava probudila do zimy. Přes noc tu napadlo až 20 centimetrů těžkého mokrého sněhu, navíc fičel silný vítr. „Sníh ulpívá na stromech, které ještě mají listy, a vyvrací je. Padají i smrky, které měly po orkánu Kyril poškozený kořenový systém,“ řekl Aha! Jan Pecánek ze správy šumavského národního parku. „Buďte opatrní a v žádném případě nechoďte do lesa,“ varoval.

Váhu sněhu nevydrželo mnoho stromů a zřítily se doprostřed cesty. „Padající těžký sníh má na svědomí dva padlé stromy přes vozovku u Javorné. Vyjížděli k nim dobrovolní hasiči ze Železné Rudy. Pomocí motorové pily je pak odstranili,“ popisuje aktuální situaci na Šumavě mluvčí krajských hasičů František Vaško.

A nezůstalo jen u jednoho výjezdu. „Jeden padající strom dokonce zasáhl u Kašperských Hor automobil, naštěstí se nikomu nic nestalo a auto mohlo po odstranění stromu dál pokračovat v jízdě,“ doplňuje Vaško. U Benešova nad Černou zase hasiči museli vyprostit auto z příkopu poté, co jeho řidička dostala před stromem ležícím napříč silnicí smyk.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.