Koronavirus v Česku: Do Vánoc zavřou obchody? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Koronavirus v Česku: Do Vánoc zavřou obchody?

„Poslední pivo, pánové!“ Hostinští prožívají nejčernější noční můry. Koho by kdy napadlo, že je hospodská živnost tak křehkou a zranitelnou.
„Poslední pivo, pánové!“ Hostinští prožívají nejčernější noční můry. Koho by kdy napadlo, že je hospodská živnost tak křehkou a zranitelnou. (Foto Aha! – Jakub Poláček, David Malík, ara)

Česko čeká další zpřísnění opatření. Vláda premiéra Andreje Babiše (66, ANO) dnes rozhodne o přesunu země do 4. stupně PES. Zavřít kvůli tomu budou muset hotely, restaurace a fitka. Obchody mají mít výjimku.

Přesun celé země z třetího do přísnějšího čtvrtého stupně systému už nic nezvrátí. Včera to prohlásili ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (51, za ANO) a jeho kolega, vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD). Stát také nadále počítá, že i přes matici PES zůstanou otevřené obchody a služby jako kadeřnictví. Ty totiž dostanou výjimku. Kdo ji ale nedostane, jsou hotely a restaurace. „Nebylo by to hned. Chtěl bych až v pátek 18. nebo v sobotu 19. prosince,“ prohlásil v Partii Havlíček. To šéf ČSSD a ministr vnitra by na konec týdne nečekal. „Ke změně by mělo dojít nejpozději ve středu,“ řekl Hamáček v ČT.

Stejně se už v minulých dnech vyjádřil šéf rezortu zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). Kromě hotelů a restaurací s přechodem do oranžového stupně PES budou muset zavřít třeba fitka i bazény. A stopka hrozí také vánočním trhům. Ty by chtěl zakázat premiér Andrej Babiš (66, ANO). Stát totiž kvůli shlukování lidí na trzích zakázal pití nápojů na veřejnosti včetně prodeje s sebou. To se stalo terčem kritiky a podle předsedy vlády je jenom jedno řešení. „Když je ten trh, tak lidi tam zkrátka jsou a shlukují se. Takže to řešení je jednoduché. Když nebudou žádné trhy, nebude žádný problém s kelímkem,“ prohlásil Babiš na TV Nova. Obnovení prodeje chce ale navrhnout Hamáček, protože podle něj se tento zákaz nepovedl.

Zavřou nákupáky?
Nákupní centra zatím fungují, ale není vyloučeno, že 21. prosince budou uzavřena. Hovoří se o tom na vládě, ale před lidmi to ministři neventilují.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.