PES »vrčí« na čtyřce: Bude se zase zavírat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

PES »vrčí« na čtyřce: Bude se zase zavírat?

Takto vypadá Covid 19
Takto vypadá Covid 19 (Reuters)

Stále roste. Řeč je o indexu vývoje rizika nákazy, podle něhož se řídí systém PES. Jen za jeden den skóre stouplo o pět bodů, ze 64 na 69. Další kraj se totiž posunul do nejvyššího stupně, tedy fialového.

Zvyšuje se reprodukční číslo, které má nyní hodnotu 1,22, ale také denní nárůst pozitivních případů. To vše má vliv na výpočet indexu rizika nákazy. Jeho hodnota nyní vyskočila ze 64 na 69 a potvrzuje se tak stále přesun země do čtvrtého stupně. A o jeho vyhlášení uvažuje i vláda. „V případě, že se situace bude nadále vyvíjet negativně, tak je možné, že v pondělí bude rozhodnuto o změně, tedy přesunu do čtvrtého stupně,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) s tím, že by ale nemuseli všichni zavírat. Otevřeny by mohly zůstat obchody.

Kabinetu pro tento krok nahrává také to, že sedm krajů v Česku zažívá nepříznivý vývoj pandemie. Jejich skóre totiž odpovídá nejvyššímu, pátému stupni PES. Ještě v pátek jich přitom ale bylo šest. Nově se mezi Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Zlínský zařadil i Moravskoslezský kraj. Naopak »premianty« nadále zůstávají Praha a Plzeňský kraj, tam skóre odpovídá třetímu stupni.

Tabulka PES pro lyžování v Česku

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.