Připravte si peněženky: Od ledna zdraží nájemné! Až o tisíc korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Připravte si peněženky: Od ledna zdraží nájemné! Až o tisíc korun!

Kde a jak se bude zdražovat
Kde a jak se bude zdražovat (Aha! – Berill Mascheková)

PRAHA – A je to tady! Zdražení nájemného o desítky procent se kvapem blíží. Lidé žijící v bytech s regulovaným nájemným si zoufají. Mnozí z nich nebudou mít na zaplacení a budou se muset přestěhovat do menších bytů.

A je to tady! Zdražení nájemného o desítky procent se kvapem blíží. Lidé žijící v bytech s regulovaným nájemným si zoufají. Mnozí z nich nebudou mít na zaplacení a budou se muset přestěhovat do menších bytů. Takovou možnost nejen v Praze zřejmě využije zejména řada seniorů.

Nájemníci v bytech s regulovaným nájemným zaplatí v průměru o 25 procent víc než doposud. Bydlení od Nového roku tak vyjde o víc než tisíc korun dráž! Většina měst a dalších vlastníků domů totiž volí nekompromisní cestu a zdražuje na nejvyšší možnou míru, kterou jim povoluje zákon. „I když budu od každého nájemníka dostávat o stokoruny navíc, na údržbu domu to stačit nebude,“ říká majitel jedné z nemovitostí v Hradci Králové Zdeněk Vondráček. Právě na východě Čech, v Praze, Kladně a Kutné Hoře porostou ceny nájemného nejvíc – až o 46 procent.

Naopak klidní mohou být obyvatelé Karlových Varů, osmého pražského obvodu nebo Teplic. Tam se nájemné nezvedne. „Cikáni ze sídliště Chánov stejně neplatí už teď, takže zdražovat je zbytečné,“ tvrdí obyvatelé Teplic.

Prvního lednového dne se děsí hlavně nájemníci s nižšími příjmy. Řada z nich jsou důchodci, kteří bydlí sami ve velkých bytech. A právě těm nabízí radnice některých měst výměnu bytů za menší, kde budou také platit nižší nájemné. „Výměna pomůže především starým osamoceným občanům. Právě jim chceme umožnit dožít svůj život v důstojných podmínkách,“ říká místostarosta Prahy 3 Zdeněk Lochman.

Města už mají připravené i přesné hranice užívání bytu. Žadatel o výměnu například nesmí být dlužníkem nájemného, musí se o předešlý byt starat a nebude mít v budoucnu možnost byt opětovně vyměnit.

Další zdražení už nezvládnu!

Důchodkyně Vlasta Zemanová (70) bydlí sama v paneláku na pražském Jižním Městě v bytě 3+1. O zdražování nájemného ví své – jedenáctá městská část od ledna zvedat ceny bytů nebude jen proto, že ke zdražení o několik stokorun došlo už v červenci. „Když zaplatím složenky, moc mi z důchodu nezbude,“ přiznává s tím, že pobírá důchod 8139 korun. Další zdražení nájemného by musela řešit stěhováním do menšího bytu nebo jiného města. „Moc se mi na stará kolena ale nechce,“ tvrdí.

Takhle žije

Důchod: +8139 Kč
Nájem a energie: -5000 Kč
Telefon: -500 Kč
Léky: -600 Kč
Jídlo, oblečení, doprava: -2000 Kč
Celkem: +39 Kč

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.