Na začátku bylo obyčejné klukovské vytahování: Chtěl svým kamarádkám ukázat, že už v šestnácti umí řídit… Pak přišla zbytečná smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Na začátku bylo obyčejné klukovské vytahování: Chtěl svým kamarádkám ukázat, že už v šestnácti umí řídit… Pak přišla zbytečná smrt!

Starosta Hroznětína Jaroslav Rovný u místa tragédie. „Tahle silnice je jako závodní dráha,“ říká.
Starosta Hroznětína Jaroslav Rovný u místa tragédie. „Tahle silnice je jako závodní dráha,“ říká. (Aha!: Jaroslav Benda, repro TV Prima a Nova)

Noc ze soboty na neděli minulý víkend se v západočeském Hroznětíně navždy zapíše do paměti místních obyvatel černým písmem. Na začátku bylo nejspíš jen trochu klukovského předvádění, na konci doslova hororová bouračka, po které v rozmašírovaném autě zhasl život šestnáctileté dívky.

Druhá, o necelé dva roky starší dívka, byla v bezvědomí a s vážným poraněním hlavy převezena na ARO do karlovarské nemocnice. Šokující je především zjištění, že za volantem seděl teprve šestnáctiletý klučina! Ten skončil lehce poraněný na chirurgii v nedalekém Ostrově. A zatímco osmnáctiletá spolujezdkyně stále bojuje v nemocnici o život, začíná se stále více lidí ptát: Proboha, proč?

Jízda smrti bez řidičáku

Městečka, kde se lidé navzájem dobře znají, se nedávná víkendová tragédie silně dotýká. Místo neštěstí je obloženo květinami, svíčkami a plyšáky. Mezi pestrobarevnou sbírkou této pietní výzdoby vyniká pruhované srdíčko se vzkazem pro dívku, která v karlovarské nemocnici bojuje o život: »Šárko, drž se!«. „Dcera s námi stále nekomunikuje. Podle lékařů je prý její stav o něco lepší, a tak nám zbývá jen doufat,“ řekla nám maminka Šárky ještě koncem týdne, těsně před návštěvou nemocnice. Více nás o situaci ve městě i o dění kolem samotného případu informoval starosta Hroznětína Jaroslav Rovný: „Pro nás je to o to horší, že ty děti známe. Šárka, která nehodu přežila, studuje státní správu a navíc u mě na úřadě vykonávala praxi. Jen děvče, které noční jízdu zaplatilo životem, jsem moc neznal. Ve městě bydlela asi čtyři měsíce,“ říká se smutkem v hlase. Ani nezodpovědný řidič, který auto v osudný okamžik řídil, prý nepatřil do problémové skupiny místních mladíků.

„Řidičák neměl, ale vztah k autům ano. Snad se učí automechanikem a údajně pomáhá bratrovi v autoopravně. Odtud prý také pochází auto, ve kterém v osudnou noc jel,“ pokračuje starosta. Jak se nám podařilo zjistit, vozidlo údajně vytlačil na silnici, aby nikoho v domě neprobudil. Teprve potom nastartoval a vyrazil na zběsilou jízdu smrti. „Mladí lidé by si měli uvědomit, že někdy jen pouhá setina vteřiny nepozornosti rozhodne o našem dalším bytí na tomto světě,“ dodává.

Alkohol a automobilové závody

Starosta Hroznětína si je vědom i toho, že mladíci na inkriminovaném úseku silnice při odchodu z diskotéky rádi závodí a předvádějí se před dívkami. „Je to všeobecně známá věc,“ říká. „Jako starosta obce musím z této tragédie rozhodně nějaký závěr učinit. Musí vzniknout koncept, jak podobným situacím předcházet. Dotýká se to celého města a o takovou reklamu rozhodně nestojíme,“ říká starosta. A co konkrétního má na mysli? „I když to policie dosud oficiálně nepotvrdila, šíří se informace, že roli při autonehodě sehrál alkohol. Jsem silným odpůrcem toho, aby se mladistvým lihoviny podávaly. V posledních letech se o tom jen mluví a málo koná. Sám jsem provozovatelem restauračního zařízení ve městě a za třicet pět let, co v pohostinství pracuji, jsem nikdy nic takového neudělal. Podle mě by se neměl alkohol podávat ani na takové diskotéce, kde je více než padesát procent mladistvých,“ zdůrazňuje.

Dalším krokem by podle něj měla být mnohem větší aktivita ze strany policie, konkrétně v oblasti, kde k tragické nehodě došlo. „Stala se tam z toho taková zkušební trať pro mladé řidiče. Chápu, že počet policistů je omezený, ale v určitých nočních hodinách by byly preventivní kontroly v tomto místě rozhodně opodstatněné,“ dodává starosta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.