Dobré ráno, národe! VSTÁVAT A POSLOUCHAT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dobré ráno, národe! VSTÁVAT A POSLOUCHAT!

Moderátor ranního vysílání Frekvence 1 Tomáš Kraus v akci.
Moderátor ranního vysílání Frekvence 1 Tomáš Kraus v akci. (Aha! – Kateřina Kalibánová, ranní tým Frekvence 1)

PRAHA – Posloucháme ho skoro všichni – rádio! A víte, kdy si ho pouštíme nejčastěji? Ráno! Právě tato doba je pro česká rádia tou nejprestižnější. Průzkumy ukazují, že Češi poslouchají rozhlasové stanice nejvíce, když vstávají a míří do práce nebo do školy.

Posloucháme ho skoro všichni – rádio! A víte, kdy si ho pouštíme nejčastěji? Ráno! Právě tato doba je pro česká rádia tou nejprestižnější. Průzkumy ukazují, že Češi poslouchají rozhlasové stanice nejvíce, když vstávají a míří do práce nebo do školy. V případě celoplošných rádií jde o statisíce lidí, kteří je ladí a čekají na předpověď počasí a dopravní zpravodajství. Dva prvky, které nejvíce táhnou! A samozřejmě nesmí chybět dobrá hudba. Aha! se na ranní vysílání v českém rozhlasovém éteru zaměřilo a zjistilo více o lidech, kteří ho pro vás připravují. Zavítali jsme proto do rádia Frekvence 1 a prožili více než pět hodin s »ranním týmem« včetně jeho hlavní hvězdy – moderátorem Tomášem Krausem, jenž proslul každodenním pozdravem: „Dobré ráno, národe!“

4:00

Před budovu rádia Frekvence 1 v pražské Wenzigově ulici na Vinohradech přijíždí ve volkswagenu jako první moderátor ranního vysílání Tomáš Kraus (31). „Vstávám od pondělí do pátku ve 3.05, přesně v tu dobu mi zvoní budík,“ odpovídá na naši otázku, jaký je vražedný čas, kdy opouští postel. To, že jsme byli u budovy dříve než on, ho překvapilo. Ještě z vozu nám ukázal dveře, jimiž se dostaneme do míst, odkud se dá promluvit k celému národu. Do začátku ranní show Frekvence 1 v tu chvíli zbývá jedna hodina. Během ní musí Tomáš prolistovat denní tisk, který distribuční firma přiváží kolem čtvrté hodiny, a vybrat z něho to nejlepší do vysílání. Hlavně si ale v počítači kompletuje scénář své čtyřhodinové show. Zkrátka vše, co a kdy bude říkat. „Dneska se cítím dobře, takže by to mohlo proběhnout v klidu,“ říká pár desítek minut před tím, než zasedne za mixážní pult.

4:25

Do rádia se ranní podzimní Prahou přesunul i moderátor zpravodajství Luboš Procházka (25). Sedá si rovnou k počítači ve vysílacím studiu a prochází noční zprávy agentur. „Sonduji, co se stalo zajímavého,“ říká. Pak se stejně jako jeho kolega Tomáš vrhne na čerstvé noviny. „Je chyba, když si někdo myslí, že v tisku najde pouze souhrn předešlého dne. Noviny mají také svá autorská témata a docela zajímavá. Dneska se mi v novinách líbí třeba informace o tom, že zdraží vánoční kapři. Hned si ji do ranních zpráv dám.“ Dále Luboš do první relace připravuje to nejlepší z večerního Pressklubu Frekvence 1 a také se probírá příspěvky od regionálních reportérů, které má rádio po celé republice. Stejně tak konzultuje zajímavé zprávy se zahraničními reportéry. „Máme je na Slovensku a taky v Německu, Itálii a ve Spojených státech,“ upřesňuje Luboš, jenž ke své práci samozřejmě používá také internet.

4:40

A jsou tu všichni! Na Frekvenci 1 postupně dorazili i (zleva) moderátorka počasí Eva Chludová (24), reportérka Markéta Prunerová (26) a dopravní »andílek« Eva Kadavá (31). Moderátor Tomáš a zprávař Luboš jsou vpravo. „Bez kávy to nejde,“ shodují se u automatu na kafe dvacet minut před začátkem vysílání. Všichni vypadají čile. Musí! V příštích 240 minutách totiž budou bavit a informovat skoro jeden milion lidí. „Jak ses vyhajala,“ ptá se pak Tomáš Evy od počasí. „Šlo to,“ odpovídá mu. „Všechno je to o zvyku, člověk si musí udělat nějaký režim,“ odpovídá zprávař Luboš na náš dotaz, jak člověk bojuje s brzkým vstáváním a případnou únavou. Prý se ale stane, že jdou on nebo jeho kolegové pozdě do postele, a pak se musejí ráno déle probírat. „Posluchač by to ale neměl poznat,“ říká na to »andílek« Eva.

4:45

Snídaně moderátora Tomáše? „Káva a cigareta,“ říká a sedá si do tzv. čekárny před studiem Frekvence 1. Do vysílání zbývá 15 minut. Rodák z Plzně, který je na F1 už čtvrtým rokem, má v tu chvíli všechno připravené. A tak si dopřává posledních chvil klidu před čtyřhodinovým náporem zodpovědnosti. A na co se dneska můžeme těšit? „Na největší kolekci hitů od 60. let do dneška, na ostré glosy Jana Krause, na soutěž »Frekvence 1 platí vaše účty« nebo na vstup Diany Kobzanové s aktualitami o VyVolených,“ vybírá ze scénáře třicátník se sexy »chraplákem«. Venku je pořád tma, mlha a teplota kolem nuly. Po celé republice mezitím začínají vstávat desetitisíce lidí do práce nebo do školy. Ti, co si pustí Frekvenci 1, čekají přísun důležitých informací, dobré hudby a zábavy. Povede se to dneska »frekvenčnímu týmu«? „Určitě, jinak bychom tady nebyli,“ směje se Tomáš. Tak uvidíme!

4:50

»Andílek« Eva Kadavá v přípravném studiu, které je v newsroomu (redakce, kde sedí zprávaři a reportéři) Frekvence 1. „Vytáčím tady do vysílacího systému ze záznamníku telefonáty od posluchačů. Většinou nám hlásí dopravní nehody nebo kolony,“ představuje svoji rubriku, kterou má vždy po zprávách v celou a v půl. „Dopravní zpravodajství jsme nazvali »Holky za volantem«, takže je víc cílené na ženy. Ale nebráníme se samozřejmě ani chlapům,“ říká Eva s úsměvem. Ráno vstává ve 4.30, díky taxislužbě je v rádiu krátce před pátou hodinou. Dopravní informace také dohledává na internetových stránkách a komunikuje i s regionálními reportéry Frekvence 1. „Stane se, že je ráno, kdy hlásím jednu bouračku za druhou. Raději mám ale dny, kdy je na silnicích klid,“ dodává ke své práci Eva. Je samozřejmě ráda, když lidé méně bourají a nevyhasínají na silnicích zbytečně životy.

4:55

Eva Chludová už chystá to nejlepší počasí a ukazuje nám, jak dneska bude. Posluchač ji bohužel nevidí, a tak mu za malou chvíli nabídne jen svůj sametový hlas. Rodačka ze Zlína vstává ráno ve 3.45 a zatím si na Frekvenci 1, kam nastoupila v září, zvyká. A co všechno musí ráno stihnout? „Mám počasí každých 15 minut a jeho příprava dá zabrat. Kromě obsáhlé předpovědi na ten den ještě zpracovávám SMS zprávy od posluchačů. Ti mi píší, jak je u nich v regionu nebo přímo v daném místě. A k tomu jsem ještě v kontaktu s reportéry Frekvence 1, kteří mi telefonují krátce informace o stavu počasí v místech, kde se zrovna nacházejí,“ představuje Eva svoji práci. Krátce před pátou hodinou se ale zároveň s úsměvem děsí, co na ni zase chystá moderátor Tomáš Kraus, který s Evou do vysílání občas laškuje a snaží se ji vyvést nějakým vtipem. A ona mu to oplácí!

4:59

Hodina přípravy utekla jako voda a ranní vysílání startuje! Jako první vstupuje do éteru Frekvence 1 Eva. Upozorňuje posluchače, že je po celém státě venku zima. „Pozor taky na mlhy,“ zní mimo jiné z jejích úst. A Tomáš? Ten už naplno pracuje. V hlavním vysílacím studiu Frekvence 1 je moderátorem a technikem dohromady. Což je obrovská zodpovědnost. „Pracujeme se zvukovým programem ENCO, kde jsou nahrané všechny písničky, znělky, reklamy a zvukové reportáže. Odbavujeme je přes dotykové obrazovky. A máme i jeden z nejmodernějších mixážních digitálních pultů,“ stíhá nám Tomáš říci během chvíle, kdy v rádiu běží telefonát regionálního reportéra o počasí. Ještě zazní aktuální teploty pro celou republiku a startují první zprávy. Příjemné se hlásí dobře, ty špatné hůř, ale taková už je práce moderátora.

5:00

„Charvátovou vyhodili z Televizních novin – Policie zatkla pornoherce Rosenberga – U KFC jsou prý nejhorší hranolky!“ Takhle začíná přehled prvních Lubošových zpráv. A pak už do éteru vstupuje dynamický hlas a oznamuje národu novinky z Česka, světa a sportu. Při zvukových reportážích pak Luboš ještě stíhá rozebírat soukromé záležitosti s moderátorem Tomášem a zároveň si v textech svých zpráv na poslední chvíli mění slova. „Tak, aby mi to šlo dobře do pusy,“ vtipkuje na úkor svého textu. A tak se ještě např. dozvíme, že dneska hrají fotbalisté s Teplicemi a že je podle místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové největším hulvátem v naší politice David Rath. Zprávy pak končí »sladkou tečkou«! Tedy kuriózní zprávou. Ta první byla z Anglie, kde herečky přemýšlely nad tím, jak to asi na Britských ostrovech muselo ve středověku smrdět…

5:04

První zprávy pomalu končí a ve studiu už je připraven »andílek« Eva. Řidičům za malou chvíli sdělí, jak to po ránu jezdí na silnicích. Zároveň je vyzve, aby telefonovali na záznamník Frekvence 1 informace ze svých cest, o kterých by měli posluchači určitě vědět. Sotva se rozloučí, vstupuje do éteru svým typickým »chraplákem« moderátor Tomáš Kraus. „Krásné ráno, národe,“ přeje všem posluchačům a připomíná, že ještě dva pracovní dny a je tady víkend. Jestli tato informace dotyčného či dotyčnou na druhém konci před náročným pracovním dnem potěší? Možná ano! „Utíkám na cigáro, pak už nebudu mít čas,“ volá na nás Tomáš, když pustí do éteru první písničku. Ranní vysílání Frekvence 1 naplno začalo, po celé republice se rozbíhá nový pracovní den.

6:20

Reportérka Frekvence 1 Markéta Prunerová ve »dvojčeti« (natáčecí a rezervní studio Frekvence 1). Právě tady připravuje na sedmou hodinu hlavní reportáž, která poběží ve zprávách jako první. „Zrovna se tady probírám novinami. Po konzultaci se zprávařem Lubošem dělám příspěvek o nezdravých hranolkách,“ prozrazuje a »vytelefonovává« si další informace. „Na osmou hodinu pak děláme zdražení vánočních kaprů a na devátou plánovaný soud ohledně otcovství v kauze záměny dětí,“ představuje Markéta své plány. Má co dělat celé ráno! Stejně jako ostatní nemá pořádně čas se nasnídat. Jedno z negativ ranního vysílání v rádiu! „Posluchač má přednost,“ říká Markéta a vyhání nás ze studia, protože bude nahrávat jednu ze svých reportáží. Tak my jdeme…

8:06

Ještě hodina zbývá do konce ranního vysílání Frekvence 1. Snímek z newsroomu, kde už tým naplno pracuje od čtvrté hodiny. Zprávař Luboš (vlevo vzadu) chystá relaci na 8.15, Eva (vpravo vzadu) připravuje na stejný čas předpověď počasí. Reportérka Markéta (vpravo vpředu) pracuje na příspěvku do zpráv v devět hodin a dopravní »andílek« Eva (vlevo vpředu) studuje z mapy, kde je místo bouračky, o které se chystá promluvit do éteru. Na Frekvenci 1 mezitím přichází moderátorka Laďka Něrgešová (31), která ranní tým vystřídá ve studiu v devět hodin se svým každodenním pořadem »Na titulní straně«. Za pomoci denního tisku přemýšlí, jaké téma probere s posluchači dnes.

9:10

Je konec! Svou sérii vysílání má první ranní partička za sebou. V čele s moderátorem Tomášem Krausem, který předal štafetu ostatním a ještě před odchodem si dal další zasloužené kafe. Je krátce po deváté ráno, pro většinu lidí se den teprve rozbíhá, ale Tomáš už je šest hodin na nohou. Musí toho ještě spoustu stihnout. „Dnešek mám fakt nabitý. Ještě, že jsem ve formě. Potřebuju, aby mně vydržela až do večera. Tak zase zítra. Ať vám to tady pěkně šlape, vážení,“ loučí se Kraus s kolegy. Nasedá do auta a doufá, že provoz na silnicích nebude šílený. Spěchá totiž do nahrávacího studia, kde točí svou desku. A na Frekvenci 1 se rozbíhá další kolotoč porad, hostů, událostí.

9:20

Ještě než z vinohradského rádia Frekvence 1 odjíždíme, potkáváme tu dalšího z moderátorů stanice Luboše Xavera Veselého, který nemusí vstávat tak brzo jako ti, co vysílání za ranního kuropění rozjíždí. Luboš Xaver Veselý má na Frekvenci 1 od desáté dopoledne svůj pravidelný Křížový výslech, který si mohou den poté v přepisu přečíst i čtenáři deníku Aha! Na dnešek si moderátor k mikrofonu pozval herce a kaskadéra Zdeňka Srstku. Zpovídat Srstku nebude žádný problém – je totiž Xaverův dlouholetý kamarád. Dobře naladění pánové spíš naopak budou mít problém vybrat jedno z mnoha možných témat. Pozdravíme a s Frekvencí se loučíme. Děkujeme a zase někdy příště...

Nejposlouchanější rádia v ČR

  1. Radio Impuls – 2,055 milionu posluchačů
  2. Evropa 2 – 1,758 milionu posluchačů
  3. Frekvence 1 – 1,697 milionu posluchačů
  4. ČRo 1 – Radiožurnál – 1,226 milionu posluchačů
  5. Radio Blaník – 725 tisíc posluchačů

Zdroj: MediaProjekt

Rána v českém éteru

  • Radio Impuls
    5.00 – 9.00
    pořad: Halóóó, tady Impulsovi!
    moderuje: Honza Daněk a Jitka Vlková
  • Evropa 2
    6.00 – 9.00
    pořad: Ranní show
    moderuje: Leoš Mareš a Patrik Hezucký
  • Frekvence 1
    5.00 – 9.00
    pořad: Ráno Frekvence 1
    moderuje: Tomáš Kraus
  • ČRo 1 – Radiožurnál
    5.00 – 9.00
    pořad: Ranní radiožurnál
    moderuje: různá sestava moderátorů
  • Radio Blaník
    5.00 – 8.00
    pořad: Dobré ráno Radia Blaník
    moderuje: Jiří Svoboda
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.