Neodpracujete 35 let? Potom budete živořit bez důchodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Neodpracujete 35 let? Potom budete živořit bez důchodu!

Ombudsman Stanislav Křeček.
Ombudsman Stanislav Křeček. (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Stovkám tisíc lidí v Česku, kteří celý život poctivě pracovali, reálně hrozí, že dožijí v bídě a existenční nouzi. Lidé narození po roce 1975 budou mít totiž obrovský problém splnit zákonnou povinnost platit si 35 let důchodové pojištění.

„Hranice 35 let povinného pojištění je velmi přísná a nemá v Evropě obdoby. Zhoršuje ji navíc krácení náhradních dob pojištění o dobu studia, nezaměstnanost, péče o děti nebo invalidita,“ zdůraznil ombudsman Stanislav Křeček. V Evropě přitom stačí k přiznání penze běžně 15 let práce. Dnešní pětačtyřicátníci budou často odkázáni jen na státní příspěvek na bydlení a podporu v hmotné nouzi pro bezmajetné. Částka 3800 korun lidem stěží zajistí holé přežití. Již dnes ministerstvo práce nepřiznává starobní penze pěti tisícovkám lidí ročně. Po roce 2040 však budou v Česku hlady živořit stovky tisíc starých lidí.

Přečtěte si
-bello-
10. 10. 2020 • 14:11

Křeček sám šel do důchodu kdy?
Právě jsem si přečetla např. švýcarský důchodový systém a JUDr. Křečkovi moc nerozumím .

Narození po 1975 ( jak zmíněno ) mají zase jiné možnosti, než ti, kteří se narodili před 1975 !!! Řekla bych lepší možnosti. Naopak po (zejména 1989 ) přibylo o statisíce víc těch, kteří jsou přesvědčeni, že pracovat nemusí , protože tak., jako tak těch zákonných 3.800 ,- jednou dostanou. Cestu k důchodu si zpestřují např. rozením dětí , žebráním, prostitucí,anebo brigádami do 10 tis., aby na ně Finančák nemohl. Takže na ně solidárně ( a to by Křeček měl vědět !) musí ostatní pracovat. Protože tak jako tak některým z nich dávky na bydlení atd. jít musí.
Stejně tak to jde ruku v ruce i s invalidními důchody. kdy např. statisíce východních zahraničních dělníků a jejich "osoby blízké" jsou sem přijímány bez pořádné zdravot. dokumentace.Ti si mnohdy ani na řádný důchod u nás nevydělají, protože po povinném 1 roce platby za soc. pojištění a zdravot. pojištění nám proženou zdravotní pojišťovny a přes neurologii, internu a naši rehabilitační péči končí často dřív v invalidních, než řádných důchodech.
A vezmu-li v potaz jen země EU, pak Křeček zapomněl, že v mnohých zemích EU se vdovské a vdovecké ( naprosto nesmyslné ) důchody nevyplácí, takže kdyby se nebál do toho šťournout, zbylo by každoročně v kase dost na to, aby nějaký ten rok z 35 let mohl zkrátit.

Starý JUDr. Křeček rád komentuje, ale ..............

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.