Nová policejní zbraň: Zločince likvidují elektřinou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nová policejní zbraň: Zločince likvidují elektřinou

Použití Taseru je jednoduché. Stačí namířit laserový zaměřovač a vystřelit. Jakmile se elektrody dotknou oblečení, vyšlou elektrický impulz.
Použití Taseru je jednoduché. Stačí namířit laserový zaměřovač a vystřelit. Jakmile se elektrody dotknou oblečení, vyšlou elektrický impulz.

PRAHA – Stojí kolem patnácti tisíc korun a dokáže útočníka znehybnit na několik minut. Během nich agresorovy svaly nefungují. Elektrický výboj 50 tisíc voltů mu totiž vyřadí z činnosti celý svalový systém.


50 tisíc voltů

Přesto je zbraň s názvem Taser naprosto bezpečná a volně k prodeji. Hojně ji využívají i policisté ze speciálních jednotek. Naposledy ji policisté použili minulý týden. Taserem zneškodnili únosce, kteří drželi v osobním autě v opuštěném autobazaru v Domažlicích pětileté děvčátko.

Zbraň Taser je jedinečným obranným prostředkem. A využít ho může každý! Nejlevnější model však vyjde na zhruba patnáct tisíc korun. „Taser na útočníka působí po dobu třiceti vteřin. Po tuto dobu jsou však zajištěny veškeré životní funkce zasaženého,“ uvádí společnost, která Tasery v Česku prodává. Znehybnit pachatele je tato zbraň schopná na vzdálenost 4,5 metru, zásahové jednotky ve všech krajích však využívají speciální verzi, která dostřelí do 6,5 metru. Kliknutím zvětšete„Elektrický výboj, který je do těla veden, nenarušuje činnost srdce ani svěračů,“ uvedl Stanislav Radosta z ředitelství pořádkové služby policejního prezidia.

Taser vypadá jako normální zbraň. Místo kulek však vystřeluje dvě elektrody, které při kontaktu s oblečením vytvoří elektrický oblouk a agresora znehybní. „Tyto impulzy o síle 50 tisíc voltů paralyzují nervy. Taser vysílá sérii elektrických signálů, které jsou podobné signálům vysílaným z mozku při komunikaci se svalstvem. Tělo tak dokáže dokonale zmást a protivník své svaly přestane ovládat,“ vysvětluje Lubor Chmelař, který paralyzéry do Česka dováží. Stav znehybnění trvá přibližně třicet vteřin, pokud protivník dál útočí, je možné dát mu další elektrickou »dávku«.


Autor: (gol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.