Krysa dostala vyznamenání za hledání nášlapných min: Vyčmuchá i covid?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Krysa dostala vyznamenání za hledání nášlapných min: Vyčmuchá i covid?!

Magawa je nejúspěšnější z minolovných krys.
Magawa je nejúspěšnější z minolovných krys. (Foto Reuters, Profimedia.cz, Apopo)

Jedna krysa zvládne nahradit desítky lidí s detektorem kovu. Sameček Magawa (5) si tak vysloužil medaili od britské charity PDSA. Jeho cvičitelé věří, že krysy mohou nahrazovat i laboranty a doktory a vyčmuchat lidi nakažené koronavirem!

Magawa, samec krysy obrovské, už se blíží důchodovému věku. Za pět let služby v Kambodži našel 39 nášlapných in a dalších 28 kusů nevybuchlé munice. Váží kilo a čtvrt, takže může po minovém poli s klidem pobíhat, respektive ho díky postroji systematicky pročesávat, a dát echo své »krysovodce«. „Nejdražší a nejsložitější na zneškodňování min je jejich hledání. Naše krysy ho výrazně zrychlují díky svému úžasnému čichu a paměti. Na rozdíl od detektorů kovu ignorují šrot,” vysvětluje Christophce Cox, šéf organizace APOPO, která Magawu a řadu dalších vycvičila. „Za půl hodiny zvládne prohledat plochu tenisového kurtu, člověku s detektorem kovu to zabere čtyři dny,” tvrdí. Svým krysám naprosto důvěřují: aby minolovci prokázali místním bezpečnost vyčištěné plochy, zahrají si na ní fotbal. Krysák je teprve 30. příjemcem zlaté medaile a prvním, co není pes.

Čenichy místo laborky

Magawovi krysí kolegové detekují i tuberkulózu. Podle APOPO zlepšují její rozpoznávání v Africe o 40 procent. Nemohli by teď hledat i SARS-CoV-2? „Zvládnou-li to psi, zvládnou to i krysy,” nepochybuje ředitel Cox. Právě psy už zkoušejí cvičit v řadě zemí, na letišti v Helsinkách už dokonce fungují, a zatím to vypadá na velmi dobrou úspěšnost. Výcvik psa – jakékoli rasy – prý zabere jen pár týdnů. Na rozdíl od laboratorních testů ale vyčenichají jen aktivní virus. „Jeden zvládne 200 – 300 vzorků za den,” uvádí optimisticky kynolog Dominique Grandjean.

Skrytí přenašeči

Badatelé korejské nemocnice Asan zjistili, že asi pětina nakažených koronavirem nemá žádné příznaky – viru v sobě však mají tolik, jako ti s mírnějšími symptomy a nakažliví jsou úplně stejně. Vlastně i víc, protože o nemoci nic netuší, a tudíž se tolik nehlídají.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.