Vyhubili jsme 68 % volně žijících zvířat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vyhubili jsme 68 % volně žijících zvířat!

Gorila horská
Gorila horská (Profimedia.cz)

Hrozivá čísla prezentoval Světový fond na ochranu přírody. Podle této neziskové vědecké organizace rapidně klesá celosvětový počet volně žijících živočichů, navíc nic nenaznačuje zamezení tohoto trendu v blízké budoucnosti.

Studie zkoumala tisíce druhů volně žijících živočichů napříč světem. Výsledky jsou skutečně drastické: od roku 1970 zaznamenali vědci u více než 20 tisíc savců, ptáků, obojživelníků, plazů a ryb průměrný populační úbytek 68 %. „Pokles je jasným důkazem škod, které lidé provádějí přírodě,“ varuje jeden z vědců, doktor Andrew Terry z Londýnské zoologické společnosti. „Pokud se nic nezmění, populace nepochybně bude i nadále klesat, což povede k vyhynutí divoké zvěře a ohrozí integritu ekosystémů, na kterých jsme závislí.“

Za obecný pokles může podle vědců hlavně ztráta půdy a lovení zvěře. Od roku 2000 přišla zvěř až o 1,9 milionu km² půdy (např. kvůli vypalování, kácení stromů apod.), kde se mohla pohybovat. Jeden milion druhů zvířat je momentálně na pokraji vyhynutí, některé v rámci pár dekád. A jaká je cesta k nápravě? „Musíme změnit perspektivu. Nepohlížet na přírodu jen jako na něco volitelného a hezkého, ale vnímat ji jako jediného spojence, který nám pomůže obnovit rovnováhu našeho světa,“ nabádá známý britský přírodovědec, sir David Attenborough.

Víte, že...

...vůbec nejhorší situace panuje v oblasti Latinské Ameriky a Karibiku, kde populace divokých živočichů klesla dokonce o 94 %?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.