Na protézách zdolal Matterhorn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Na protézách zdolal Matterhorn

Matterhorn je nedostižný i pro spoustu zdravých horolezců.
Matterhorn je nedostižný i pro spoustu zdravých horolezců. (Foto Row2recovery, Facebook)

Jiný by se v jeho situaci možná utápěl v sebelítosti a depresích, ale Neil Heritage (39) je bojovník – nejen profesí. I bez nohou pokořil jednu z nejnebezpečnějších hor, ani ztráta protézy ho nezastavila.

Neil sloužil u pyrotechnické jednotky v Iráku; když čistil silnici od výbušnin, sebevražedný atentátník v autě prorazil zábrany a odpálil se u něj. Neil přišel o obě nohy nad kolenem, pět let trvalo, než se na protézách naučil chodit bez berlí. Ale to byl jen první krůček. Dnes dokáže věci, jaké přijdou nedostižné i většině zdravých. V pátek vylezl na Matterhorn, jednu z nejvyšších (4478 m n. m.) a pro horolezce nejobtížnějších hor Evropy. Dokázal to jako první horolezec bez kolenou. Vyšlo mu to až na třetí pokus, a i tentokrát se výzva neobešla bez komplikací: cestou ztratil svou speciální protézu. Naštěstí nespadla příliš daleko a Neil na to nebyl sám: jeden z kolegů se 100 metrů dolů vrátil a parta mohla pokračovat.

„V prvních letech po úrazu se představa, že budu chodit a vést normální život, zdála nedosažitelná. Teď doufám, že povzbudím další lidi, potýkající se s fyzickými i duševními ranami, aby šli za svými sny a uvědomili si, že život nekončí,“ řekl Neil. Svým výkonem vybral skoro 200 tisíc korun, které umožní podobné výzvy dalším handicapovaným. Kromě peněz také pomáhá svou prací, působí jako motivační řečník a trenér potápěčů.

Veslicí přes Atlantik
Není to jediný Neilův počin. V zimě 2011/12 byl členem posádky, složené z dalších zdravých i handicapovaných vojáků, která na veslici přeplula Atlantik. Z Kanárů na Barbados jim to trvalo 50 dní, cestou oslavili Vánoce. Iniciativu podpořil i princ Harry, patron sportovních her válečných invalidů Invictus.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.