V Plzni smolili dubové sudy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Plzni smolili dubové sudy!

Smolení těžkých sudů má přesně daný řád. Sud se musí nejprve vyhřát, aby stará smola v něm povolila a mohla se spojit s novou.
Smolení těžkých sudů má přesně daný řád. Sud se musí nejprve vyhřát, aby stará smola v něm povolila a mohla se spojit s novou.  (pro Aha! – Petr Havránek)

PLZEŇ – V plzeňském pivovaru se smolily sudy! Několik 800 kg vážících dubových sudů museli plzeňští bednáři připravit na další várku nefiltrovaného a nepasterizovaného piva.

Tradiční metodou sudy takzvaně smolili. Používá se k tomu speciální pryskyřice z Číny a Ameriky zahřáté na více než 200 stupňů.

Tuto tradiční metodu zachovává jen osm evropských pivovarů. Dubové sudy totiž už před řadou let ustoupily ocelovým sudům a tankům.

„Je to hrozně zajímavá práce. Sudy se dělají tradiční metodou, není to jako nábytek, který se po pěti letech vyhodí. Sud vydrží i sto let,“ řekl nový bednářský tovaryš Michal Řehořek (33), který se na toto řemeslo učil tři roky.


13.10.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.