Češi skupují okurky u našich sousedů: Proč?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Češi skupují okurky u našich sousedů: Proč?!

Ještě v předminulém týdnu při vjezdu do obce Kudowa Zdroj visel nápis lákající na nákup borůvek, který nedávno vystřídal plakát upozorňující na nabídku okurek.
Ještě v předminulém týdnu při vjezdu do obce Kudowa Zdroj visel nápis lákající na nákup borůvek, který nedávno vystřídal plakát upozorňující na nabídku okurek. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Vysokou cenu letos v Česku nasadili někteří prodejci za okurky nakládačky! Pražští trhovci nabízejí kilo až za 70 korun. Není tak divu, že Češi okurky jezdí nakupovat k Polákům. Jsou tam totiž výrazně levnější.

V Polsku se nyní nakládačky prodávají dle velikosti od 20 do 35 korun za kilo. „Vzala jsem si k zavaření tři kila, abych je měla do znojemské omáčky. U nás jsou dražší, asi za 50 korun,“ odcházela spokojeně návštěvnice kudowské tržnice Jaroslava Panská z Prahy. Při nákupu okurek v Polsku musí ale Češi vzít v potaz, zda se jim vyplatí i s náklady na cestu.

Poloviční úroda

Nákup nakládaček vyjde v Polsku stále výrazně laciněji než u nás, a to i přesto, že také zdejší obchodníci cenu za ně každoročně o něco zvedají, protože úroda je v posledních letech nízká. „Oproti loňsku je poloviční. Můžou za to slimáci,“ řekl polský prodejce na tržnici v obci Kudowa Zdroj poblíž hranic u Náchoda.

Rychle vyprodáno

O velkém zájmu Čechů o polské nakládačky svědčí to, že už zhruba v deset dopoledne bývají na tržnici v Kudowě Zdroji především nejžádanější zhruba sedmicentimetrové okurky takřka vyprodané. Někteří prodejci proto předpokládají, že brzy nebudou mít co prodávat, takže Češi by si s nákupem u nich měli pospíšit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.