Opravy přijdou na 4 miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Opravy přijdou na 4 miliardy!

Prostor před muzeem je nyní uzavřený.
Prostor před muzeem je nyní uzavřený. (Aha! – Alexandr Malachovský, Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Po letech tahanic o peníze konečně začala oprava budovy Národního muzea, která je v dezolátním stavu. Začátek oprav urychlila i voda, která do muzea začala zatékat střechou. V ohrožení se tak ocitly desítky uskladněných exponátů. Jisti si nemohou být ani návštěvníci, které ohrožuje padající omítka.

Konečně! Zachraňují Národní muzeum

Oprava fasády je jen prvním krokem k úplné rekonstrukci, která bude největší opravnou akcí muzea od dob jeho založení. Některé depozitáře budou muset být kvůli rekonstrukci přemístěny do Terezína a do Horních Počernic. Důvod, proč se dosud i přes katastrofální stav budovy s opravou otálelo, byly peníze. „Minulý rok byla schválena vládní usnesení, která nám zaručila finance. Ty se nám podařilo získat na konci srpna,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Teď opravujeme překlady nad sloupy, protože skrze něj do budovy zatéká,“ řekl Aha! stavbyvedoucí Vítězslav Kolečkář.

Rekonstrukce hlavní budovy vyjde zhruba na čtyři miliardy korun. Ze zbytku, za asi 500 milionů korun, se opraví depozitář v Terezíně. Tam jsou uloženy hlavně tiskoviny a knihy. Muzeum přitom usiluje i o získání budovy Svobodné Evropy. „V budově Svobodné Evropy, kterou s muzeem propojíme podzemním tunelem, budeme moci vybudovat multimediální sály. Navíc sloučení uvolní zhruba 8000 čtverečních metrů na další expozice,“ slibuje si Lukeš.

Podle plánů magistrátu by se mohla zrušit magistrála před samotným Národním muzeem. Došlo by tak ke spojení budovy muzea s Václavským náměstím, jak tomu bylo v minulosti. To se ale nestane dříve, než bude dokončen městský okruh. Velká rekonstrukce pak muzeum ještě čeká v roce 2011. Tehdy bude budova na čtyři roky uzavřena pro veřejnost. Výstavy by se měly odehrávat právě v prostorách budovy Svobodné Evropy.

11.10.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.