Česká pošta zdražuje - Známka za 10 Kč! Dopis doporučeně za 26 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Česká pošta zdražuje - Známka za 10 Kč! Dopis doporučeně za 26 korun!

Šéf České pošty Karel Kratina
Šéf České pošty Karel Kratina (Aha! Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Poštovní známka za 7,50 Kč je v éře levných esemesek tak drahá, že si ji Češi kupují snad už jen při tradičních svátečních příležitostech. A možná i to příští rok omezí. Už od ledna totiž Česká pošta zase zdražuje! Známka na pohled či dopis bude za 10 Kč, cena za odeslání doporučeného dopisu se zvýší z 19 na 26 Kč.

A šéf pošty si přitom žije jako král...

Zdražit se má i posílání balíků a složenky typu C, pošta totiž požádala, aby jejich ceny přestal regulovat. S fungováním České pošty se pojí řada dalších problémů. To však nic neubírá na životní úrovni generálního ředitele tohoto státního podniku Karla Kratiny (56). Ten si letos koupil luxusní vilu v Kunraticích, vozí se honosným služebním Volvem S80 a měsíčně bere kolem 200 000 Kč plus tučné odměny…

V červnu 2004 rezignoval tehdejší šéf pošty a funkce se ujal do té doby předseda dozorčí rady Karel Kratina. Jeho úkolem bylo zkvalitnit a modernizovat služby. A výsledek? Na jednu stranu státní firma luxusně renovuje některé pobočky, na druhou stranu neustávají stížnosti na její fungování. Poslední kauzou byl kolaps pošty na jižní Moravě, kdy bylo o 14 dní později doručeno na 10 milionů zásilek! A za to poště hrozí od Českého telekomunikačního úřadu dvoumilionová pokuta!

Kliknutím zvětšete

A přesto, že zisk vloni klesl téměř o dvě třetiny na 331 milionů Kč, vedení firmy a dozorčí orgány si přerozdělily bezmála dva miliony korun. Několikasettisícovou loňskou odměnou si Kratina tedy přilepšil ke svému zhruba dvousettisícovému měsíčnímu platu. Možná právě proto si jeho rodina mohla dovolit koupit krásnou vilu v luxusní vilové čtvrti v pražských Kunraticích. „Bydlí tu od počátku roku,“ řekla deníku Aha! sousedka. „U domu pana Kratiny večer bývá tmavé Volvo. Asi má zálibu v autech, nedávno tam postával pěkný bavorák, předtím jiné drahé auto,“ poznamenal další soused. BMW je zřejmě oblíbená rodinná značka, v červeném typu BMW 118D jezdí i paní Kratinová.

Je ale otázkou, jak dlouho bude současný šéf České pošty ve výnosném křesle sedět. Chystá se totiž její privatizace. Ta by se měla uskutečnit nejpozději do konce příštího roku. Stát od ní očekává zisk šest miliard.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.