Šarvátky hroších sourozenců: Hele, mrňousi, moc si nedovoluj! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Šarvátky hroších sourozenců: Hele, mrňousi, moc si nedovoluj!

Šarvátky hroších sourozenců Houbina a Mejdlina
Šarvátky hroších sourozenců Houbina a Mejdlina (Foto pro Aha! – Dominika Stempa)

Houbin a Mejdlin. Tito dva hroší bráškové patří teď v safari parku ve Dvoře Králové k nejatraktivnějším zvířatům. Denně baví návštěvníky hrátkami, ve kterých si poměřují svoji hroší sílu.

I když je Mejdlinovi rok a půl a Houbinovi bude ve čtvrtek teprve pět měsíců, tito nevlastní bráchové už teď předvádějí souboje jako velcí kluci. Přestože ještě nemají zcela vyvinuté zuby, doširoka rozevírají tlamy a dorážejí jeden na druhého. „Tato hra je důležitou součástí přípravy k dospělosti, kdy se hroši mezi sebou nebo nepřítele zastrašují a samci svádějí až krvavé souboje o samice,“ vysvětlila mluvčí safari parku Markéta Grúňová.

Víte, že...
...hroch obojživelný je po slonu druhé nejtěžší a největší zvíře Afriky? Samci mohou vážit až přes tři tuny. Tlamu dokáže hroch rozevřít v úhlu až 150 stupňů a ve vodě tráví většinu života – až 18 hodin denně.

Večer a za deště
Hroší šarvátky mohou návštěvníci zoo spatřit zejména k večeru a za deštivého počasí či zatažené oblohy, kdy tato zvířata bývají nejaktivnější. Jejich dovádění provázejí zvláštní dunivé zvuky, které jsou slyšet snad po celém parku.

Pozvete hrocha na oběd?
Denně tento býložravec spotřebuje půl metráku potravy. Žere vodní rostliny a spásá trávu. Za potravou ale z vody vychází hlavně v noci, aby jeho kůži nespálilo slunce. V safari parku nyní běží on-line projekt Pozvi zvíře na oběd, v jehož rámci můžete přispět na krmení hrocha částkou 350 korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.