Hřibová rezervace Stachy hlásí: První je letos hřib smrkový | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hřibová rezervace Stachy hlásí: První je letos hřib smrkový

První letošní houba v hřibové rezervaci v obci Stachy je hřib smrkový.
První letošní houba v hřibové rezervaci v obci Stachy je hřib smrkový. (Foto pro Aha! – Obec Stachy)

V unikátní hřibové rezervaci, která se nachází uprostřed šumavské vesnice, se objevila letošní první houba. V chráněném prostranství vyrostl hřib smrkový. Je označen informační tabulkou.

Chráněnou lokalitu hřibovitých hub najdou turisté vedle kostela v centru Stach. Rostou tu pravidelně už léta a místní jsou na ně náležitě pyšní. O houbách si vedou podrobné informace. Plodnice jsou vždy označeny a očíslovány. Největší úrodu, 246 hřibů, zaznamenali v roce 1984. „Loni vyrostl jako první hřib koloděj a bylo to 14. 6., tedy o týden později než letos,“ uvedl jeden z kolemjdoucích. Trávník s houbami je pod neustálým dohledem. Nesmí se po něm ani šlapat. „Houby tu rostou už desítky let. Běda, kdyby je chtěl někdo vzít. Všichni je hlídají,“ potvrdil Vladimír Fišpera ze Čkyně, který do Stach pravidelně jezdí.

Houby místo pumpy
Houby začaly růst na místě bývalé benzinové pumpy. Bylo to poté, co na místo byla v roce 1961 navezena nová zemina. Pravděpodobně tak se dostalo do centra Stach i podhoubí, kterému se v klimatu šumavské obce mimořádně daří. Podle jedné z historek, která se na Šumavě traduje, byl zaměstnanec pumpy vášnivým houbařem. Na houby chodil do okolních lesů a přinesené plodnice u pumpy čistil. Nejdřív v lokalitě rostly hřiby smrkové, pak hřib koloděj a občas se tam objeví i lišky a holubinky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.