18 měsíců za smrt cyklisty: Kriminál mě nenapraví, tvrdí šofér | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

18 měsíců za smrt cyklisty: Kriminál mě nenapraví, tvrdí šofér

Tragická nehoda se stala loni 23. března.
Tragická nehoda se stala loni 23. března. (Foto HZS, Zdeněk Matyáš)

Na 18 měsíců do vězení půjde Ladislav Hamrla (42), který loni v březnu na Blanensku zavinil svou neopatrností smrt staršího cyklisty.

Řidič bez zastavení vjel s firemní dodávkou na silnici ve chvíli, kdy tam projížděl muž na bicyklu. Ten později v nemocnici podlehl vážnému zranění hlavy. „Neposílejte mě do vězení, to stejně nebude mít žádný účinek,“ snažil se šofér obměkčit soudce. Potíže se zákonem měl nejen kvůli řízení, odseděl si i tříletý trest za krádeže.

Jak ochránit cyklistu?
V Česku není stanovena vzdálenost, která má dělit automobil od předjížděného cyklisty u krajnice. Podle experta Ústředního automotoklubu Igora Siroty by byl ideální německý model, kdy je zákonem stanoven odstup 1,5 – 2 metry ve variantě ve městě a mimo ně. „Tato vzdálenost je pojistkou pro nenadálou událost, jako je poryv větru, překážka na cestě či pokud se cyklista auta lekne a vybočí z dráhy jízdy,“ tvrdí expert.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.