Výročí kontaktních čoček: Před 65 lety přišel Wichterle (†84) s převratným materiálem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Výročí kontaktních čoček: Před 65 lety přišel Wichterle (†84) s převratným materiálem

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Vyměnit brýle za kontaktní čočky je dnes běžnou záležitostí. Dříve byly ale vyráběny ze skla a plexiskla, což pro nošení nebylo příliš příjemné. Převrat přišel díky českému vědci Otto Wichterlemu (†84), který před 65 lety získal patent na hydrofilní gel.

Patent číslo 91918 získal společně se svým nejlepším žákem a asistentem Drahoslavem Límem (†77). Na vývoji vhodných polymerů do kontaktních čoček spolu pracovali v letech 1952 až 1955.

216349:gallery:true:true

Směs vznikla náhodně

K objevu se váže historka, kdy jeden den Lím nestihl dokončit práci, kterou si naplánoval, a svůj syntetizovaný produkt nedodělal. Ráno zjistil, že se směs přes noc změnila v měkkou průhlednou hmotu. A práve ta se stala základním materiálem pro měkké kontaktní čočky. Poté, co vznikl patent na hydrofilní gel zvaný polyHEMA, vyráběli vědci čočky technikou odstředivým litím, čímž se snížily výrobní náklady.

Motorek z gramofonu

První přístroj pro výrobu se svou originalitou proslavil. Čočky totiž vznikaly na aparatuře sestavené z dětské stavebnice Merkur. Nejprve s dynamem z jízdního kola jako motorkem a poté i s motorkem z gramofonu. Postupně byly metody výroby dovedeny téměř k dokonalosti a zájem o čočky se zvyšoval. Patent na xerogelové čočky odkoupila americká firma Bausch & Lomb, jeden z nejvýznamnějších výrobců kontaktních čoček dnešní doby.

Víte, že...

...první návrhy korekce refrakčních vad oka pocházejí z počátku 16. století z pera Leonarda da Vinciho?

Málem nepřežil

Vynálezce kontaktních čoček se málem nedožil dospělosti. Ve svých šesti letech spadl Otto do nádrže s močůvkou a ošetřující lékař mu tehdy dával maximálně rok života. Dva roky strávil na lůžku s horečkami, ale nakonec se plně zotavil. A i když ve škole zameškal spoustu času, jeho talent se začal brzy rozvíjet.

Zkoušela je Urbánková

Kdysi pro ni byly brýle velkým handicapem, později na nich postavila svou kariéru. Naďa Urbánková (80) je nejslavnější českou brýlatou zpěvačkou. Aby ne, když za celý život jich vystřídala zhruba 150. Ale i ona je občas před kamerou odložila a nasadila čočky. „Byla jsem jedna z prvních, která zkoušela čočky panu profesoru Wichterlemu. Nosila jsem je i v Národním divadle,“ prozradila před lety Urbánková.

Objevil i silon

Otto Wichterle, který pocházel z Prostějova, byl světově proslulý český vědec a vynálezce. Mimo zdokonalení čoček se proslavil objevem silonu, umělého polyamidového vlákna. Život ale neměl vždy tak růžový. Za druhé světové války byl ve Zlíně zatčen. Jen díky štěstí a korespondenci s německým chemikem Langenbeckem nebyl poslán do koncentračního tábora, ale strávil jen čtyři měsíce ve vězení. Za totality zasedl do Sněmovny národů Federálního shromáždění jako bezpartijní poslanec.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.