Vyměněná miminka z Třebíče: Nikolka a Verunka se vrátíke svým pravým rodičům do Vánoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vyměněná miminka z Třebíče: Nikolka a Verunka se vrátíke svým pravým rodičům do Vánoc

Nikolka (9 měsíců) A »nepraví« rodiče Jaroslava a Libor
Nikolka (9 měsíců) A »nepraví« rodiče Jaroslava a Libor  (: ČTK, TV Prima)

TŘEBÍČ – Maminko, jsem opravdu vaše? Kdyby desetiměsíční Verunka a Nikolka uměly mluvit a svým mámám Jaroslavě Trojanové (25) Jabloňova a Jaroslavě Čermákové (25) z Přibyslavic položily otázku, na niž se v dětství zeptal každý, jejich mámy musí odpovědět: Ne!

Obě rodiny chtějí teď žít společně!

Maminko, jsem opravdu vaše? Kdyby desetiměsíční Verunka a Nikolka uměly mluvit a svým mámám Jaroslavě Trojanové (25) Jabloňova a Jaroslavě Čermákové (25) z Přibyslavic položily otázku, na niž se v dětství zeptal každý, jejich mámy musí odpovědět: Ne! Porodníci z třebíčské nemocnice totiž oběma ženám loni 9. prosince po porodu miminka vyměnili. Vinu prý nesou tři zdravotníci, jedna sestra dostala zákaz sloužit, nesmí do porodnice...

Jak se na to přišlo?
První pochybnosti měl tatínek Libor Broža (29) s partnerkou Jaroslavou Trojanovou z Jabloňova (25) už v porodnici. Když se jejich dcerka narodila, vážila 3,30 kg, druhý den už měla jen 2,65 kg. Další nejistoty přibývaly časem, Libor i Jaroslava jsou tmavovlasí, »jejich« dcerka byla blonďatá… Trpělivost Liborovi došla ve chvíli, kdy si ho začali dobírat chlapi v hospodě. Jaroslava si byla jistá, že neotěhotněla s jiným mužem, přesto podstoupil test na stanovení otcovství, ten potvrdil, že otcem není. Dalším testem se ale zjistilo, že matkou není ani Jaroslava. Nesouhlasily váhy holčiček.

Co řekla nemocnice?
Druhý den po porodu oběma matkám sestry v porodnici řekly, že udělaly chybu v porodní váze. „Sestřičky řekly, že váhy vyměnily, protože nešly počítače, ale že děti jsou správně,“ popsala Jaroslava Čermáková, která vychovává Verunku.

Jakto, že to nebylo divné pediatrovi?
Lékařům bylo zřejmě jedno, že jedno miminko jim během noci záhadně přibralo téměř tři čtvrtě kila a druhé stejně zhublo. „Nešťastnou náhodu za daných okolností spíše vylučuji,“ uvedl pro server iDnes.cz porodník Vít Unzeitig.

Kdo za výměnu dětí může?
Odpověď na tuto otázku se snaží najít policie. Nemocnice už ale prý zná jména zdravotníků, který mají záměnu na svědomí, říct je však nechtějí. „Neradi bychom někoho unáhleně obvinili,“ vysvětlil Pavel Hájek, náměstek hejtmana kraje Vysočina.

Jaký hrozí viníkům trest?
Při nedbalosti asi jen podmínečný trest od soudu a k tomu sankce od nemocnice a zřejmě vyhazov z práce. Pokud by byla výměna úmyslná, hrozil by jim trest až 8 let basy. Nemocnici stíhat nelze.

Jaké bylo první setkání rodin s vlastními dcerami?
Proběhlo tento týden a maminky při něm poprvé po 10 měsících od porodu vlastní dcerky objaly.

Proč se pak pravá maminka Verunky zhroutila?
Po negativním testu otcovství byla nejprve Jaroslava Trojanová obviňována z nevěry, nyní se nedokáže smířit s myšlenou, že malou Nikolku, o niž se deset měsíců starala a dodnes ji kojí, dá cizím lidem. „K Verunce nic necítím, moje srdíčko spinká nahoře,“ řekla Jaroslava, která se psychicky zhroutila, neustále pláče a třese se. Její matka (Verunčina babička) skončila dokonce nyní se zdravotními problémy v nemocnici.

Kdy a jak dojde k výměně dětí?
K výměně dětí by mělo dojít co nejdříve, nejpozději do Vánoc. Předtím se ale na rady psychologů budou muset obě rodiny stýkat, aby si holčičky na své rodiče zvykly. Zároveň si rodiče musí popsat své zvyky, aby děti zbytečně nestresovali.

Vymění dětem jména?
Ano. Už na prvním setkání se rodiče domluvili, že holčičkám prohodí jména, aby je mohli oslovovat tak, jak jsou zvyklí. Z Nikolky bude Verunka a naopak.

Musí se změna zapsat i na matrice?
Ne. V matrice je u každých rodičů zapsaná holčička se správným jménem, datem i místem narození. Změna by se musela zapsat jen v případě, kdyby se rodiče rozhodli ponechat dívkám jména.

Jak jsou na tom holčičky?
Verunka už má první zoubky a začíná chodit. Nikolka zatím jen leze a je stále nevlastní maminkou kojená.

Je pro děti nebezpečné, když si je rodiče vymění?
Holčičky čeká podle psychologů stres po přestěhování do nového domova při zvykání si na nové prostředí. V mnohem horší situaci jsou ale mámy obou dětí. „Nemají vztah ke svým genům, ale k dítěti, o které se deset měsíců staraly. Kdyby se na záměnu přišlo až za rok, výměnu bych nedoporučoval, teď by to snad ještě mohlo jít, rodiny ale musí zůstat v kontaktu,“ řekl Právu psycholog Jaromír Klimeš.

Jakou mají rodiny šanci na odškodnění?
Obě rodiny si chtějí najmout společného právníka, který je bude u soudu proti nemocnici zastupovat. Libor Broža uvedl, že budou požadovat 10 milionů, za každý měsíc bez vlastní dcery milion korun.

Můžou dostat opravdu 10 milionů?
Právníci tvrdí, že se odškodnění zřejmě rodinám vysoudit může podařit. „Došlo k poškození zdraví po psychické stránce rodičů i dětí, narušení citlivé vazby dítě a rodič. Odškodnění v řádu milionů je reálné,“ řekl Aha! advokát Jan Černý.

Na co chtějí peníze použít?
„Nechtějí na žádnou dovolenou na Bahamy, cílem je mít dost peněz na výstavbu dvojdomku, kde by mohly obě rodiny bydlet. Celá věc by se tak zvládla daleko lépe,“ říká Milan Smejkal, bratr Jaroslavy Trojanové z Jabloňova, která vychovává Nikolku.

Jak se zachovala nemocnice?
Rodičům se zatím ani neomluvila. Poprvé ředitel špitálu promluvil až v pátek večer. „Nemocnice po zjištění politováníhodného případu výměny novorozenců okamžitě zahájila šetření a podala trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl jen v prohlášení ředitel Petr Mayer.

Může na výměně dětí někdo zbohatnout?
Kšefty určitě přibudou laboratořím, které provátí DNA testy otcovství. Sami některé očekávají dvojnásobné množství objednávek.

Jak to nyní vypadá v porodnici?
Nervózní jsou lékaři, sestry i pacientky. Ty chtějí po porodu co nejrychleji domů a své dítě nespouští z dohledu.

Jak se případ vyvíjel?

9. prosince 2006
Narození Nikolky a Verunky.

10. prosince 2006
Rodičům se nezdá váha holčiček, jedna přes noc záhadně přibrala, druhá zhubla. Zdravotníci vše vysvětlují chybou v porodní váze.

Leden 2007
Libora Brožu, který s partnerkou Jaroslavou vychovával světlovlasou Nikolku, si chlapi v hospodě začali dobírat, že dítě není jeho. On i Jaroslava jsou tmavovlasí.

Březen 2007
Libor Broža si objednal přes internet test otcovství. Test je negativní, není otcem Nikolky. Obrátil se proto na soud a podal žádost o zrušení otcovství.

17. září 2007
Na základě testu DNA nařízeného soudem se dozvěděli, že ani Jaroslava není matkou Nikolky. Začíná se pátrat po pravých rodičích dítěte a zjišťuje se záměna novorozenců v třebíčské porodnici.

3. října 2007
O případu se dozvídá veřejnost. Je známa i druhá rodina, která vychovává nevlastní dcerku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.