Most u Sedlce zazáří jako před 400 lety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Most u Sedlce zazáří jako před 400 lety!

Opravený most už brzy úplně prokoukne.
Opravený most už brzy úplně prokoukne. (Foto pro Aha! – Ondřej Píša)

Opět září novotou. Po 400 letech. Téměř stometrový most mezi Sedlcem a rakouským Drasenhofenem je už téměř opravený a v červnu se otevře veřejnosti. Turisté budou kráčet i po původní dlažbě ze 17. století.

Nedlouho po bitvě na Bílé hoře (1620) byl kardinál František I. z Dietrichsteina jmenován gubernátorem a nejvyšším komisařem na Moravě. V Mikulově vybudoval jednu z nejvýznamnějších knihoven ve střední Evropě. Ze stejné doby pochází i most u Sedlce, který leží v těsné blízkosti Mikulova. „Most dlouhou dobu chátral. Byla na něm například až půl metru silná vrstva zeminy. A pod ní se skrývala původní vápencová dlažba ze 17. století. Po rekonstrukci po ní budou lidé procházet stejně jako před staletími,“ uvedl odborník Ondřej Píša. Nejnáročnější ovšem byla oprava pilířů, kterých je na 95,1 metru dlouhém mostě hned 15. „Rekonstrukce se zdařila jen díky spolupráci s Rakušany. Finance poskytl Evropský fond Interreg. Most se veřejnosti otevře v červnu,“ dodal Píša. Práce vyšly zhruba na 32 milionů korun.

Použili původní cihly
Zajímavostí rekonstrukce je, že v okolí mostu se válely původní vysoce kvalitní cihly, které byly jeho součástí. Do mostu byly nyní opět zapracovány. Most má také nově zděné zábradlí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.