Statečná Eva (33) bojuje se vzácnou nemocí: Dávali jí dva roky života! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Statečná Eva (33) bojuje se vzácnou nemocí: Dávali jí dva roky života!

Eva dává  svým životem naději ostatním  nemocným,  které postihly  vzácné choroby.
Eva dává svým životem naději ostatním nemocným, které postihly vzácné choroby. (Foto Aha! – Jiří Nováček, archiv Evy Dojčarové)

Když se ve Znojmě narodila malá Evička, dávali jí lékaři nejvýše dva roky života. Z dívenky, kterou rodiče nechali pokřtít jen neformálně, je dnes inženýrka. Nedávno oslavila 33. narozeniny. Eva Dojčarová trpí vzácnou vývojovou vadou, postihující jedno z 50 tisíc narozených dětí.

Treacher Collinsův syndrom, kterým trpí, je nejvíce vidět v obličeji. Eva se narodila nejen bez ušních boltců, ale má i problémy se sluchem. „Syndrom se projevuje také neúplným vyvinutím lícních kostí, zešikmenýma očima a malou zapadlou bradou, která mnohým způsobuje problémy s dýcháním,“ popsala mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Statečná Eva prodělala nespočet bolestivých operací. Čelistí, zubů, nosu, uší, obličeje. Přesto žije plnohodnotný život. „Nestojíme o soucit, ale o zapojení se do běžného života. Jako normální zdraví lidé,“ řekla Eva o svém postižení. Se životem se pere obdivuhodně. Při zatím poslední operaci jí lékaři ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně implantovali nový typ sluchadla pro přímé kostní vedení. Aby konečně dobře slyšela.

Z cukrovaru přes auta do špitálu

Ze školy Eva Dojčarová nosila vyznamenání. Stala se zdravotní laborantkou, následně vystudovala obor diplomovaná zubní technička a v roce 2012 se dopracovala až k titulu inženýrky. Po třech letech práce v laboratořích v cukrovaru a dokonce, i u pásu v automobilce, zakotvila v biochemické laboratoři Fakultní nemocnice Brno.

Svým příběhem dává příklad

Pomáhá jiným. Eva se angažuje ve spolku BeTCS. Zastřešuje pacienty, na jejichž diagnózy často neexistuje lék. „Mají problémy sehnat odbornou péči, lékaře, který by o jejich onemocnění věděl více. Bývají nepochopeni okolím a často propadávají systémem sociálních dávek,“ doplnila Anna Arellanesová, předsedkyně České asociace vzácných onemocnění.

Víte, že...

...vzácná onemocnění, mezi které patří i Treacher Collinsův syndrom, postihují podle lékařů až pět procent české populace? Je jich na šest tisíc druhů.



Přečtěte si
kozinozka
11. 5. 2020 • 15:11

Je dobré, že našla smysl života v práci, která ji baví. To je větší jistota, než chodit na všeliké plastické operace a honit se za módou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.